Dosarul Revoluției. Noul secretar general al MJ răspunde acuzațiilor ce i-au fost aduse: "Am apărat numai interesele statului român"


Dosarul Revoluției. Noul secretar general al MJ răspunde acuzațiilor ce i-au fost aduse: "Am apărat numai interesele statului român"

Noul secretar general al Ministerului Justiției și fost Agent Guvernamental al României la CEDO, Horațiu Radu, a răspuns acuzațiilor pe care i le-a adus președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș. 

"Ca urmare a publicarii articolului prezentat in exclusivitate " A aparat la CEDO criminalii Revolutiei iar acum Stelian Ion l-a numit în funcția de secretar general al Ministerului Justiției. Memoria celor peste 1600 de victime, pângărită și de USR" va solicit sa imi publicati urmatorul drept la replica:

1. Întrucât din modul cum m-ați prezentat există riscul ca publicul Dvs.să fie indus în eroare cu privire la biografia mea, precizez că am 20 de ani de vechime în domeniul justiției și cel guvernamental. Am absolvit Institutul Național al Magistraturii, am fost procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureși, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde am îndeplinit și funcția de adjunct al procurorului general al României. Am lucrat 11 ani ca Agent Guvernamental al României pentru CEDO și pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Sunt cadru didactic universitar din anul 2007 și mi-au trecut prin mână multe generații de studenți la Facultatea de Istorie a Universității București, Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane, Facultatea de Drept a Universității Iași și Academia de Studii Economice. Am fost profesor invitat pentru a preda la Universitățile din din Grenoble și Casablanca. Am fost formator al Institutului Național al Magistraturii și sunt formator de peste 10 ani la Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților.   Sunt reprezentantul României la Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni și la Comitetul pentru Prevenirea Torturii, ambele cu sediul la Strasbourg.  

Prin urmare, am o experiență consistentă atât în domeniul judiciar și guvernamental, cât și didactic, atât la nivel intern, cât și internațional.

2.  Am fost Agentul Guvernamental al României la CEDO între anii 2007-2011 si am aparat numai interesele statului român, conform mandatului aprobat de ministrul afacerilor externe.  Nu am aparat niciodată persoane fizice, interesele private ale vreunei persoane si cu atat mai putin ale unor criminali. In toate procedurile din fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, inclusiv în speța la care faceți referire,  am respectat procedurile asa cum sunt prevazute de Regulamentul Curtii. Nerespectarea procedurilor, inclusiv al termenelor, ar fi fost sanctionata de CEDO si ar fi reiesit si din hotararea aflata in discutie. Acest lucru nu s-a intamplat.

3.  Speta la care faceti referire nu avea ca obiect apararea unor criminali, asa cum insinueaza titlul ci modalitatea in care s-a desfasurat ancheta in dosarul Revolutiei pana in acel moment. Dosarul era in lucru la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din anul 1990 si orice intarziere in solutionarea lui nu imi poate fi imputabila. De asemenea, nefiind dosarul Ministerului Afacerilor Externe, nu aveam un drept de dispozitie asupra lui. Fiind dosar in faza de urmarire penala, in baza Codului penal in vigoare, numai parchetul putea dispune de acel dosar si nu Ministerul Afacerilor Externe.

4.  Intervievatul face referire la intalniri din cursul anului 2009, cu ministrul afacerilor externe - Cristian Diaconescu, ministrul justitiei - Catalin Predoiu, procurorul general al Romaniei - Laura Codruta Kovesi, primul ministru al Romaniei - Emil Boc si Presedintele Romaniei -Traian Basescu. La unele dintre acestea am participat atat eu, cat si presa. Totuși, la acel moment, presa a relatat corect evenimentele. Acuzele nefondate pe care mi le aduce acuma le-a reiterat de fiecare data la toate aceste intalniri, inclusiv in scris, cerand in mod repetat si imperativ sa fiu revocat din functie.  Daca ar fi existat vreo eroare din partea mea in gestionarea acestui dosar, cu siguranta as fi fost demis. Or, am continuat sa fiu Agent Guvernamental CEDO pana in 2011, an in care am fost numit de domnul prim-ministru Emil Boc, Agent Guvernamental pentru Curtea de Justitie a UE. Pentru corectitudinea celor afirmate de mine aveti posibilitatea sa intrebati si demnitarii invocati mai sus și să cereți un punct de vedere Ministerului Afacerilor Externe.

5.  Constat cu surprindere ca de fiecare data cand sunt numit intr-o functie, publicația PODUL ii ia un interviu domnului Maries care reitereaza aceleași acuze nefondate din anul 2009, fără ca mie sa imi fie solicitata o opinie. La fel s-a intamplat si la data de 11 iunie 2019 cand am fost delegat de Consiliul Superior al Magistraturii in functia de adjunct al Procurorului general al Romaniei, cand am fost atacat printr-un interviu similar, fara sa mi se ceara si mie un punct de vedere pentru informarea corecta si echilibrata a opiniei publice. Aceasta coincidenta ma face sa ma gandesc la o campanie pe care publicatia Dvs o duce impotriva mea.

6.  Ministerul Afacerilor Externe nu are vreun "beci" așa cum susține intervievatul Dvs si nici alte spații unde sa poată fi ascunse dosare. Dosarele în lucru, așa cum era și cel la care faceți referire, la momentul respectiv, se afla la referentul de dosar, în biroul acestuia. De altfel, atât în anul 2009, cât și în prezent, Ministerul Afacerilor Externe avea o lipsă acută de birouri sau spații de depozitare.

7.  Atat in activitatea mea de Agent Guvernamental, cât si de procuror sau  de cadru didactic titular al materiei Convenția Europeană a Drepturilor Omului la facultatea de Drept a Universității din Iași, am sustinut repetat că dosarul Revoluției trebuia solutionat cu celeritate conform exigențelor CEDO privind desfășurarea unei anchete efective", a transmis Horațiu Radu. 

Doru Mărieș l-a acuzat pe Horațiu Radu că pe toată perioada procesului de la CEDO ce viza soluționarea "Dosarului Asociația 21 Decembrie 1989 Vlase și Mărieș contra României I", Horațiu Radu a avut poziții doar în favoarea celor care au comis crime la Revoluție. De menționat este că în situația în care Horațiu Radu ar fi câștigat procesul la CEDO, atunci faptele de la Revoluție nu ar mai fi fost încadrate la crime împotriva umanității, deci într-un final s-ar fi prescris. Totodată, președintele Asociației 21 Decembrie 1989 precizase că Horațiu Radu a tergiversat procesul, ținând blocat Dosarul Revoluției, dar spunând în mod fals că a trimis la CEDO toate documentele pe care i le cerea forul european. 

MAI MULTE DETALII: EXCLUSIV A apărat la CEDO criminalii Revoluției, iar acum Stelian Ion l-a numit în funcția de secretar general al Ministerului Justiției. Memoria celor peste 1600 de victime, pângărită și de USR

În dreptul la replică de mai sus, Horațiu Radu a evitat să vorbească despre desfășurarea procesului de la CEDO și s-a apărat menționând că el și-a făcut datoria de a apăra statul român, deși în cazul la care am făcut referire trebuie evidențiat că era vorba despre statul român comunist, nu cel democratic. Mai mult, Horațiu Radu a amestecat în dreptul la replică întâlnirile la care a participat în 2009 pe tema dosarului de la CEDO. De pildă, ministrul de Externe Cristian Diaconescu nu a fost prezent la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, mediată de președintele Traian Băsescu. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.