SOS presa din Basarabia. E jurnalismul o meserie periculoasă?


SOS presa din Basarabia. E jurnalismul o meserie periculoasă?

Se pare că da. Depinde cât de autentic e jurnalismul pe care-l practici, dar contează foarte mult, firește, și țara în care îți publici textele. În acest editorial nu voi face referire la un caz dintr-o țară africană sau din Orientul Mijlociu. Dimpotrivă, totul se întâmplă în coasta noastră, cum s-ar zice, în Republica Moldova. 

O echipă a postului de televiziune TV8 – post foarte apreciat dincolo de Prut – este blocată pe Nistru de ”pacificatori” înarmați până-n dinți. Care amenință și dau ordine. Soldățoii Moscovei le cer jurnaliștilor basarabeni să șteargă tot ce au filmat. Să nu uităm că în 2012 a fost ucis un tânăr care dorea să treacă Nistrul. Vadim Pisari era numele lui. 

Precizez că regiunea transnistreană nu se mai află, din 1992, sub controlul autorităților de la Chișinău. Atunci a fost un război dramatic și trist pe Nistru. Așa-zisele autorități de la Tiraspol nu sunt altceva decât niște păpuși ale Moscovei. Acei ”pacificatori” de pe Nistru sunt soldați ruși, sunt trupe rusești de ocupație.  

Cu părere de rău, trebuie spus că autoritățile de la Chișinău nu fac altceva decât să cedeze în fața fantomelor moscovite de la Tiraspol. În mod uzual, miliția transnistreană trece Nistrul și arestează pe oricine vrea de pe teritoriul Republicii Moldova. Pe ei nu îi oprește nimeni. Însă acest grup de jurnaliști de la Chișinău a fost oprit.  

De notat și că, de ani de zile, televiziunea sovietică de stat de la Tiraspol – TV PGTRK – filmează reportaje întregi în centrul Chișinăului sau oriunde în Republica Moldova, fără a-i pune nimeni vreo opreliște, cât de mică. Am văzut aceste reportaje pe YouTube – bineînțeles că e vorba de cea mai destrăbălată propagandă rusă îndreptată în primul rând împotriva Republicii Moldova. 

Și ce fac autoritățile de la Chișinău în tot acest timp? Absolut nimic. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.