Haley îl acuză pe Biden că ignoră prietenii SUA precum Israelul, dar întărește relațiile cu Iranul și nu înțelege amenințarea reprezentată de comuniștii chinezi


Haley îl acuză pe Biden că ignoră prietenii SUA precum Israelul, dar întărește relațiile cu Iranul și nu înțelege amenințarea reprezentată de comuniștii chinezi

Fosta ambasadoare a SUA la ONU, republicana Nikki Haley, a declarat pe 4 februarie pentru Fox News că este îngrijorată referitor la atitudinea administrației Biden în legătură cu partenerii precum Israel, în timp consolidează relațiile cu Iran. De altfel, Haley a evidențiat că Biden, de la momentul învestirii în funcția de președinte al SUA până pe 4 februarie, cel puțin, nu s-a sinchisit să-l sune pe premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, un prieten al americanilor.

"Este foarte periculos faptul că Administrația Biden ia în calcul să readucă SUA în acordul privind programul nuclear al Iranului. Ce înseamnă asta? Înseamnă că vom renunța la toate sancțiunile pe care le-am impus împotriva Iranului. Sancțiunile pe care le-am impus reușiseră să slăbească Iranul în sensul în care nu mai avea capacitatea de a finanța terorismul, iar economia acestui stat a devenit atât de puternic afectată, încât iranienii au început să protesteze în stradă împotriva regimului. Este ceea ce ne-am dorit. Administrația Biden vrea acum ca SUA să revină în acordul privind programul nuclear al Iranului, dar fără a-i solicita să părăsească Siria și fără a cere oprirea programului nuclear și a programului de rachete, dar și stoparea finanțării terorismului. Și mai este o problemă și mai mare. Te întorci în acordul privind programul nuclear iranian, iar astfel lovești în partenerii pe care îi avem, Israelul și statele arabe care au lucrat împreună cu noi pentru a reimpune sancțiuni Iranului, statele care au lucrat împreună cu noi pentru a combate terorismul. Îngrijorarea pe care o am este că administrația Biden umilește prietenii noștri precum Israelul, dar se simte confortabil în relația cu inamicii SUA, în cazul de față Iran. Știați că Biden a avut deja 2 săptămâni de mandat de președinte al SUA și încă nu l-a sunat pe premierul Israelului, unul dintre principalii noștri aliați? Nu înțeleg logica, că vorbim despre Iran, că vorbim despre China sau orice alt palier al politicii externe. Ceea ce face Biden nu are legătură cu o Americă puternică, ci cu a fi indulgent cu cei care ne sunt inamici", a zis Haley. 

De asemenea, Haley a declarat că administrația Biden pare că nu înțelege amenințarea reprezentată de comuniștii chinezi, în condițiile în care aceștia au făcut progrese militare considerabile. 

"Sunt îngrijorată dacă administrația Biden înțelege amenințarea reprezentată de China. Departamentul Apărării a avut o poziție prin care a transmis că în ceea ce privește sectorul militar, China i-a luat fața Pentagonului pe 3 paliere. Chinezii dispun de cea mai mare flotă navală din lume, au cel mai avansat sistem aerian de apărare și au literalmente unul dintre cele mai consistente programe în legătură cu rachetele terestre. Mai mult, Biden menține tratatul New Start cu Rusia, pe care îl mai prelungește cu 5 ani și care nu ne lasă să concurăm cu China și nu ne lasă să includem China în el. Biden ne readuce în acordul climatic de la Paris, iar China nu va avea de respectat aceleași reglementări pe care SUA le respectă. Întreaga situație ne face să simțim că ne întoarcem de unde am plecat, la punctul în care democrații consideră că atitudinea Chinei ar fi în regulă dacă am încerca să vorbim cu acest stat. China vrea să rămână comunistă, vrea să conducă literalmente lumea, iar noi avem nevoie de viziune. Trebuie să fim inteligenți în legătură cu asta. Nu se spune niciun cuvânt în prezent despre China și faptul că a împânzit coronavirusul în întreaga lume. Nimeni nu cere socoteală Chinei pentru asta", a conchis Nikki Haley. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.