UEFA a decis că Sebastian Colțescu NU e vinovat de rasism. Aurescu și Stroe se grăbiseră să se facă preș în fața dictatorului Erdogan


UEFA a decis că Sebastian Colțescu NU e vinovat de rasism. Aurescu și Stroe se grăbiseră să se facă preș în fața dictatorului Erdogan

Comisia de Disciplină a UEFA a stabilit că folosirea cuvântului "negru" de către arbitrii români Sebastian Colţescu şi Ocravian Şovre la adresa antrenorului secund al echipei Istanbul Başakşehir, Pierre Webo, nu reprezintă un act rasism, informează prosport.ro, conform news.ro



"Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română <negrul ăla> şi <ăla negru>, care în engleză sunt traduse <the black one>, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti <negrul ăla> şi <ăla negru> nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul <negru> folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul <negru> este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Astfel, expresiile <negrul ăla> şi <ăla negru>, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul <negru> din română şi termenul peiorativ englezesc <negro>, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi  evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA. În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA", se arată în raportul inspectorului care a cercetat cazul, potrivit sursei citate.

Meciul PSG-Istanbul BB, din 8 decembrie, contând pentru etapa a VI-a, ultima, a Grupei H a Ligii Campionilor, arbitrat de români, a fost întrerupt, în minutul 16, la scorul de 0-0. Turcii au părăsit terenul după ce arbitrul de rezervă Sebastian Colţescu a folosit cuvântul "negru" la adresa unei persoane din staff-ul echipei din Istanbul.

Oaspeţii au protestat deseori la deciziile arbitrului de centru Ovidiu Haţegan, iar Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe central că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu a folosit cuvântul "negru" indicându-i centralului Haţegan acea persoană. Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo, fost internaţional camerunez, iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului. Demba Ba l-a apostrofat pe Colţescu, spunându-i următoarele: "Nu spui niciodată <omul ăsta alb>, spui <omul ăsta>. Atunci de ce vorbeşti despre Webo folosind cuvintele <omul ăsta negru>?".

Jucătorii echipei Istanbul Başakşehir au părăsit după aproape două ore Stadionul Parc des Princes, refuzând să mai dispute meciul, în urma scandalului de rasism. UEFA a stabilit ca partida să se reia a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1.

Chiar dictatorul Turciei Recep Tayyip Erdogan reacționase pe Twitter după ce arbitrul român Sebastian Colţescu a fost acuzat de rasism la meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir.

"Condamn cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir, şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. #Nurasismului", a scris preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pe Twitter.

Într-un mod realmente slugarnic, reprezentanții MAE, sub ministeriatul lui Bogdan Aurescu, au postat pe Facebook, în urmă cu 2 luni, sloganul UEFA "NO TO RACISM", fără a condamna ipocrizia dictatorului turc Erdogan. Deși Aurescu a postat imediat sloganul UEFA menționat anterior cu privire la condamnarea rasismului, iată că UEFA i-a oferit astăzi o lecție.

Și ministrul Sportului din Guvernul Orban, Ionuț Stroe, se raliase slugarnic poziției dictatorului turc Erdogan. Mai mult decât atât, Stroe era convins că UEFA îl va sancționa pe Colțescu pentru rasism. 

"Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declarație care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie. Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. A fost un incident particular, acest lucru nu reprezintă sportul românesc.

Întrebat dacă se va ajunge la un scandal diplomatic, în condițiile în care mai mulți lideri, inclusiv președintele turc Recep Erdogan, au reacționat deja față de acest incident, Stroe spune că nu este cazul.

Ancheta UEFA ne va spune ce s-a întâmplat cu adevărat, iar apoi se vor lua măsuri. Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, toți condamnăm acest fel de incident. Această exprimare nefericită va fi sancționată. 

Mi-aș dori ca exprimarea să fi fost inofensivă sau neutră, dar nu trebuie să tolerăm asemenea comportamente. Vom avea discuții apropos de modul în care putem repara această situație. Este un caz particular, nu poate fi generalizat, nu reprezintă sportul românesc", a mai spus Stroe.

Pe de altă parte, deputatul PNL Daniel Gheorghe a fost printre puținii exponenți de la nivel politic care au sancționat derapajul dictatorului Erdogan. Daniel Gheorghe anunțase pe Facebook că va face totul pentru ca Parlamentul României să adopte, în sfârșit, declarația oficială prin care recunoaște genocidul armean săvârșit de Turcia. 

"Atacul mizerabil la adresa arbitrului român Sebastian Colțescu executat de Erdogan și de regimul islamist pe care îl patronează, un atac dirijat cu tentă antieuropeană, m-a convins iarăși cât de importantă este pentru România reluarea unei teme esențiale in politica internațională: recunoașterea genocidului armean.  

În mandatul de parlamentar care va începe voi face tot ce îmi stă în putere ca Parlamentul României să adopte în sfârșit declarația oficială de recunoaștere a acestui genocid de dimensiuni apocaliptice!  

În rest, fiecare pretext de provocare venit dinspre Ankara mă convinge în fiecare zi să-mi îndrept rugăciunile spre împlinirea actului de dreptate de repunere a Crucii pe catedrala fundamentală a ortodoxiei: Sfânta Sofia de la Constantinopol!", a transmis Daniel Gheorghe. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.