Bugetul pe 2021. Calistru îl taxează pe Cîțu: "Cine naiba apucă chiar dintre parlamentari să citească ce e acolo?"


Bugetul pe 2021. Calistru îl taxează pe Cîțu: "Cine naiba apucă chiar dintre parlamentari să citească ce e acolo?"

"Toate aceste discuţii din spaţiul public sunt ori pentru că oamenii nu ştiu să citească un buget, ori pentru că vor să facă scandal. Ceea ce este trist, pentru că totuşi economia trebuie să meargă mai departe şi nu putem să stăm în fiecare zi să îi educăm pe oameni cum să citească un buget", a declarat luni premierul Florin Cîţu într-o conferinţă de presă.

Liderul ONG-ului Funky Citizens, Elena Calistru, a sancționat abordarea premierului, atrăgându-i atenția că ar trebui să organizeze dezbateri publice largi pe tema bugetului, nu să arunce la nivel de comunicare cu cifre seci, iar apoi să dea vina pe cetățeni că nu știu să analizeze datele. 

"Văd că se plânge premierul că nu sunt oameni care să știe să citească un buget. Tind să fiu de acord cu el. Numai că nu e în primul rând vina lor.  

Păi dacă vrem mai mulți oameni care știu să citească un buget, de ce nu facem dezbateri publice pe el, de ce nu explicăm, de ce nu avem o conversație despre care sunt prioritățile în loc să aruncăm cifre seci?  

Nu, noi stăm cu nasul pe cearșafuri de date, trântite aiurea în .pdf în lumea în care se vorbește deja de +10 ani de open data. Cum să faci o analiză pe buget și să contextualizezi când acele documente sunt puse în „dezbatere publică” pentru câteva zile pe site? Cine naiba apucă chiar dintre parlamentari să citească ce e acolo? Sau să facă analize cum trebuie să vadă dacă o fi subvenția, dacă o fi procentul din PIB, dacă o fi de la CNAS, dacă o fi de la MS, dacă o fi de la faptul că au fost transferuri ciudățele prin pandemie către alde Unifarm?", a scris Calistru pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.