Tragedia de la Constanța. Bode pune tunurile pe Arafat: "Va da explicaţii publice!"


Tragedia de la Constanța. Bode pune tunurile pe Arafat: "Va da explicaţii publice!"

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat, miercuri, că a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgenţă să achiziţioneze de urgenţă perne pneumatice, arătând că aceste echipamente sunt "absolut necesare" în situaţii tragice. Bode a menționat că la nivel național există doar 4 perne pneumatice, ceea ce este inadmisibil. (sursa: Agerpres)


"Astăzi i-am chemat pe cei de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să îmi prezinte o evaluare ce ar însemna să achiziţionăm un astfel de echipament pentru fiecare inspectorat judeţean în parte. Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucată. Există doar patru astfel de echipamente la nivel naţional. Este inadmisibil şi le-am spus colegilor de la DSU să demareze de urgenţă achiziţia acestor echipamente absolut necesare în astfel de situaţii tragice", a declarat Bode, la Palatul Parlamentului.

Totodată, Bode a adăugat că, la Constanţa, acolo unde o femeie a căzut, sub ochii pompierilor, de la etajul 6 al unui bloc în care a izbucnit un incendiu, a trimis echipe de control pentru a verifica intervenţia echipajelor de salvare.

"S-a deschis şi o anchetă penală şi vor trebui să dea explicaţii toţi cei care au avut responsabilitatea să comunice exact cum au procedat şi să trimită în timp, să ajungă la faţa locului, pentru a salva persoana aflată în apartament. Un destin tragic, când ne gândim că persoana respectivă era salvată, ieşise pe hol şi s-a întors să îşi ia laptopul", a mai afirmat ministrul.

De asemenea, Lucian Bode a transmis că va lua "măsuri punctuale legate de această tragedie", imediat după ce primeşte rezultatul anchetei. Mai mult, ministrul de Interne a atras atenția că șeful DSU Raed Arafat va trebui să dea explicaţii publice în legătură cu motivele pentru care nu au fost achiziționate perne pneumatice până în acest moment.

"Mi se pare absolut anormal ca în România anului 2021 inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă să nu fie echipate cu un astfel de mijloc. (...) Am vorbit cu Raed Arafat şi dânsul va da explicaţii publice de ce anume nu s-au achiziţionat aceste perne pneumatice până în acest moment. Sper ca în acest an să intre în dotarea inspectoratelor judeţene. Le-am cerut să găsească soluţii, dacă se poate să achiziţionăm aceste saltele pneumatice din fonduri europene, pentru că avem această posibilitate, dar în câteva zile vom lămuri exact din ce fonduri, câte anume achiziţionăm, care sunt costurile. Ne dorim ca acest lucru să se clarifice cât mai repede", a explicat ministrul de Interne.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.