Gratuitatea la tren pentru studenți. Funeriu: "Le inducem o mentalitate de asistat social. E o eroare să transformăm universitățile în Agenția Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți"


Gratuitatea la tren pentru studenți. Funeriu: "Le inducem o mentalitate de asistat social. E o eroare să transformăm universitățile în Agenția Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți"

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a precizat miercuri, după o întâlnire cu premierul Florin Cîţu şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, că prim-ministrul "s-a poziţionat ferm împotriva gratuităţii studenţilor la transportul feroviar, invocând considerente ideologice". "Suntem profund indignaţi de faptul că reprezentanţii Guvernului nu au acceptat nici măcar extinderea limitei de vârstă sau asigurarea gratuităţii de la domiciliu la centrul universitar", au mai zis reprezentanţii studenţilor.

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a criticat abordarea studenților din ANOSR, spunând că au dat dovadă de impertinență, demagogie și un spirit total antidemocratic în cazul răspunsului pe care l-au oferit premierului Florin Cîțu. Funeriu a adăugat că "este o eroare să transformăm universitățile în Agenția Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți", întrucât le va fi indusă studenților o mentalitate de asistat social.

"Sunt șocat de impertinența, demagogia, necunoașterea și spiritul total antidemocratic cu care organizațiile studențești răspund premierului Cîțu referitor la reducerile operate de acesta pentru studenți. Ei îl acuză că a tăiat ”bazat pe considerente ideologice”. E un guvern ales democratic, inclusiv pe criterii ideologice, e foarte bine dacă ia decizii bazat pe principii. De când organizațiile studențești au devenit komisarii politici ai luptei de clasă? 

Pe fond: e greu de decis cât de inspirată este decizia de a lărgi, în România, sprijinul social pentru studenți. Eu cred că nu e. Pe de-o parte pare o idee bună să sprijini cât mai mulți tineri, inclusiv fără resurse, să meargă la universitate. Pe de altă parte e limpede că majoritatea universităților noastre nu reușesc să fie performante nici măcar pentru cei mai buni studenți.  

În condițiile în care numărul de elevi care obțin bacalaureatul e aproximativ egal cu cel al locurilor gratuite oferite de universități, e firesc să te întrebi cum anume sprijinul financiar pentru cei săraci îi va ajuta să intre la universitate când, de fapt, problema esențială este că ei nu au bacalaureatul, adică nu pot intra la universitate din cauza nivelului lor scăzut. Esența este, așadar, creșterea nivelului celor de jos, ceea ce va rezolva și toate problemele care decurg de aici, nu pomeni pentru cei care nu au nivelul.

În principiu sunt împotriva măsurilor sociale, numite de unii pomeni. E atât de mult de lucru în orașele universitare ale României, atâți elevi mici au nevoie de meditații de exemplu, încât un student merituos, care are nevoie de un plus de resurse pentru a învăța, le poate obține, așa cum mulți dintre noi am făcut-o, prin câteva ore de muncă.  

În concluzie, sistemul de sprijin social pentru studenți trebuie să îndeplinească un rol simplu: niciun tânăr cu performanțe suficiente pentru a urma o universitate nu trebuie lăsat de căruță.  

Este însă o eroare să transformăm universitățile în Agenția Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți. Dacă facem asta risipim bani (care ar fi mai util să fie injectați în creșterea performanțelor celor mici), inducem o mentalitate de asistat social studenților, nu promovăm cultura performanței", a scris Funeriu pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.