Un avocat a revenit în magistratură doar pentru 3 luni, cu scopul de a obține o pensie specială babană. Birchall îi cere lui Stelian Ion să vină de urgență cu un proiect de lege care să blocheze astfel de portițe ce decredibilizează justiția din România


Un avocat a revenit în magistratură doar pentru 3 luni, cu scopul de a obține o pensie specială babană. Birchall îi cere lui Stelian Ion să vină de urgență cu un proiect de lege care să blocheze astfel de portițe ce decredibilizează justiția din România

Procurorul Flavius Craznic, care de peste 10 ani și-a desfășurat activitatea ca avocat, a revenit în magistratură timp de 3 luni pentru a se pensiona cu scopul de a beneficia de o pensie specială în cuantum de 18 mii de lei, informează aktual24. Având 10 ani vechime, Flavius Craznic a făcut cerere de reîntoarcere în sistem, în baza unei modificări legislative a cărei autor a fost Comisia Iordache și care a permis foștilor procurori sau judecători care au o vechime de cel puțin 10 ani să se întoarcă în magistratură fără examen. Deși CSM i-a respins revenirea în magistratură, Craznic a avut câștig de cauză la ÎCCJ. Astfel, Craznic a revenit în magistratură în decembrie 2020, iar marți, 16 februarie 2021, CSM i-a aprobat cererea de pensionare. (mai multe detalii AICI) Jurnalistul Ionel Stoica (ziare.com) a scris în detaliu despre cazul lui Craznic AICI și AICI. După prezidențialele din 2004, Craznic a ocupat și funcția de consilier al Monicăi Macovei, pe vremea când aceasta s-a aflat pe postul de ministru al Justiției. 

Fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, i-a solicitat joi, 18 februarie, actualului ministru Stelian Ion să adopte de urgență în Guvern o inițiativă legislativă prin care să blocheze "portița prin care unii pot ajunge magistrați pentru scurt timp doar pentru ca imediat după aceea să iasă la pensie, cu pensia de magistrat". 

"Solicit ministrului Justiției să inițieze și să adopte urgent în ședința de guvern un proiect de lege (care să fie trimis în Parlament în procedură de urgență) de modificare a prevederilor legale care permit această rețetă rușinoasă, care tinde să devină practică! Este inadmisibil și abuziv să se solicite reprimirea în profesie doar pentru ca numai după câteva luni să se solicite ieșirea la pensie, cu o pensie specială de magistrat! Împreună cu CSM, ministrul Justiției (care are drept de inițiativă legislativa) are obligația să pună capăt acestei practici nocive și abuzive care face de rușine roba de magistrat! Trebuie blocată portița prin care unii pot ajunge magistrați pentru scurt timp doar pentru ca imediat după aceea să iasă la pensie, cu pensia de magistrat!  

P.S. De remarcat că inițial secția de procurori din CSM i-au refuzat acestui domn cererea de reprimire în procuratură tocmai pentru că sunt convinsă că și-au dat seama că domnul avocat Craznic solicita reprimirea în magistratură doar pentru a beneficia de pensia de magistrat! Lucru care s-a și întâmplat, dovadă că a obținut o pensie specială de 3.800 de euro după ce a revenit pentru doar 3 luni în magistratură!", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.