„România va putea folosi nestingherită imaginea operelor lui Brâncuși”. Un consilier al premierului Cîțu dezvăluie informații inedite despre regimul drepturilor de autor


„România va putea folosi nestingherită imaginea operelor lui Brâncuși”. Un consilier al premierului Cîțu dezvăluie informații inedite despre regimul drepturilor de autor

Iulian Popescu, consilier de stat  în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a declarat că „drepturile de autor și de imagine asupra operelor brâncușiene de la Târgu-Jiu aparțin Statului român”. El a făcut această afirmație vineri, la Târgu-Jiu, unde a participat la manifestările dedicate de Universitatea „Constantin Brâncuși” celor 145 de ani împliniți de la nașterea marelui sculptor.

Vă prezentăm explicațiile detaliate ale lui Iulian Popescu, preluate de Emi TV din Târgu-Jiu:

„Împreună cu mari specialiști în domeniul juridic și cu case de avocatură am încercat să înțeleg ce se întâmplă cu acest litigiu al drepturilor de imagine, cel puțin pentru operele de la Tg-Jiu ale lui Constantin Brâncuși.  

Analizând toate dosarele, toate documentele în acest sens, pot să vă spun că Theodor Nicole, cetățean canadian de origine română nu este proprietarul drepturilor de imagine asupra operelor din Târgu-Jiu și acestea sunt de foarte mult timp în dreptul public.

Cu această ocazie, invit pe toți cei care vor să inițieze proiecte care presupun utilizarea imaginii operelor lui Brâncuși să o facă fără nici un fel de teamă, pentru că există acoperire juridică pe care în următoarea perioadă o să încercăm să o prezentăm instanțelor competente și să rezolvăm acest litigiu definitiv.

Mai exact, noi am încercat să mergem pentru a înțelege modificările legale aduse conceptului de drept de autor, în România acestea apărând în 1923 printr-un decret, ulterior un alt decret din 1956 și au suferit și alte modificări ulterioare până la legea din 1996 care a fost corectată și amendată în 2004.  

Brâncuși a decedat în 1957 și în acest an se aplică legea de la data morții autorului, deci asta înseamnă că se aplică decretul din 1956 care precizează că atunci când există moștenitori testamentari, dreptul de autor se definește pe 15 ani fără drept de prelungire și fără drept de transmitere. Asta înseamnă că după 15 ani drepturile de autor și de imagine expiră și sunt trecute în domeniul public.  

Deci, legea prevede că această perioadă se aplică de la 1 ianuarie a anului următor, așa că de la 1 ianuarie 1973 drepturile asupra lui Brâncuși au expirat, chiar dacă ulterior există modificări ale legislației, nici o lege nu poate să fie aplicată retroactiv și odată ce operele au fost decăzute și au intat în dreptul public nici o prelungire a termenelor de protecție nu poate să reîntoarcă situația anterioară.”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.