Stelian Ion ne amintește de ministeriatul lui Predoiu: NU se grăbește cu perfecționarea legislației privind confiscarea averilor ilicite, deși pretinde că e o prioritate pentru el


Stelian Ion ne amintește de ministeriatul lui Predoiu: NU se grăbește cu perfecționarea legislației privind confiscarea averilor ilicite, deși pretinde că e o prioritate pentru el

Pe parcursul anului 2020, o mare parte din opinia publică reclama lentoarea cu care Cătălin Predoiu propunea reforme, din postura de ministru al Justiției, în condițiile în care era absolut necesară repararea legilor justiției, aflate sub asediu în epoca guvernării PSDragnea. De pildă, Cătălin Predoiu, deși era ministru începând cu luna noiembrie 2019, a pus în dezbatere 3 inițiative legislative abia la finalul lunii septembrie a anului 2020, menționând că acestea vor fi dezbătute până pe 31 martie 2021. 

Dacă în cazul lui Predoiu exista scuza lipsei unei majorități parlamentare care să-i gireze inițiativele, în cazul actualului ministru, Stelian Ion, nu se mai pune problema. Chiar dacă PSD nu mai reușește în noua formulă parlamentară să consolideze o majoritate, Stelian Ion pare că nu se grăbește cu reformele mult promise și trâmbițate de USR. Stelian Ion declara miercuri, 24 februarie, că recuperarea produsului infracțiunii reprezintă o prioritate. 

"Mizăm pe prioritizarea în anchete a recuperării produsului infracțiunii, a urmăririi activelor dincolo de jurisdicții naționale, iar ANABI joacă un rol important în acest sens", a zis Stelian Ion, adăugând că se lucrează la o agendă comună Guvern - Sistem Judiciar - Parlament - care să pună în prim-plan reacţia severă a statului împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei.

Cu toate acestea, calendarul reformelor invocate de Stelian Ion în legătură cu strategia în materia recuperării prejudiciilor nu relevă că ar fi vorba despre o prioritate pentru actualul ministru. Stelian Ion a anunțat în luna februarie că abia în luna iunie va fi trimisă Guvernului respectiva strategie pentru a fi aprobată, iar proiectul de lege aferent va fi inițiat 4 luni mai târziu, ceea ce ar însemna că adoptarea lui s-ar produce eventual în luna februarie a anului 2022, întrucât ar urma să stea în dezbatere publică, dar și să treacă printr-o serie de proceduri parlamentare întârziate de vacanța parlamentară de iarnă. Totodată, trebuie subliniat că Stelian Ion nu are o misiune atât de dificilă care să impună inițierea proiectului de lege abia după 8 luni, întrucât dispune deja de 2 instrumente importante și anume confiscarea specială și confiscarea extinsă a averilor ilicite.

"Strategia în materia recuperării creanţelor provenite din infracţiuni şi a planului de acţiune aferent va fi transmisă, spre aprobare, Guvernului în luna iunie 2021. Un proiect de modificare a Legii ANABI nr. 318/2015 care va integra soluţiile propuse prin proiectul de politică publică urmează a fi iniţiat în octombrie 2021", a mai zis Stelian Ion. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.