EXCLUSIV Războiul Barna-Cioloș aduce PSD la putere în mai multe județe. Europarlamentarul Vlad Botoș, executantul trocurilor din teritoriu. Culisele și mizele frontului USR-PLUS


EXCLUSIV Războiul Barna-Cioloș aduce PSD la putere în mai multe județe. Europarlamentarul Vlad Botoș, executantul trocurilor din teritoriu. Culisele și mizele frontului USR-PLUS

Ape din ce în ce mai tulburi în USR-PLUS. Se întețește aprigul război dintre gruparea Barna și gruparea Cioloș, miza fiind, evident, lupta pentru putere și pentru ciolanele din teritoriu, mai exact, pentru funcțiile de prefecți și subrefecți, dar și pentru acapararea unor organizații. 

Aceasta în condițiile în care pe 19 martie este așteptată ultima sentință, cea definitivă, privind fuziunea USR-PLUS. Dacă sentința nu se va amâna, la o lună de la exprimarea acesteia filialele trebuie să organizeze conferințele județene, iar după alte trei luni trebuie să fie convocat congresul de fuziune, care ar putea fi în mai-iunie, dacă va fi respectat calendarul prezentat mai sus. 

Dan Barna intenționează să candideze la congres, același lucru e dorit și de Dacian Cioloș, a cărui sete de putere și funcții nu mai e de mult un secret. Potrivit surselor noastre, Barna își încredințează apropiații că va candida din nou și la Cotroceni, în 2024, ignorând încă la modul total marile și repetatele eșecuri electorale cărora le-a fost protagonist, cât și bâlbele și aroganțele pe care le comite la ordinea zilei.  

Un episod subteran al războiului Barna-Cioloș s-a consumat cu prilejul trocurilor pentru funcțiile de prefecți și subprefecți, Barna trimițând directiva în filiale ca oamenii lui Cioloș să nu primească susținere și să fie trași pe linie moartă. Executantul grupării Barna – personajul care a negociat trocurile – este, potrivit surselor Podul.ro, europarlamentarul Vlad Botoș. Lui i se datorează faptul că marea majoritate a prefecților și a subprefecților puși de USR sunt personaje cu un îndelungat trecut PSD-ist, oameni manipulabili și problematici . Bunăoară, subprefectul de Arad este Vasile Cătană, fost vicepreședinte al organizației PSD. La Olt subprefectul e tot un fost PSD-ist, la Alba-Iulia e un fost polițist – și la Gorj sunt probleme, chiar și la Timiș.   

Momentan, USR este condus de Dan Barna și de trei-patru dintre prietenii lui: Liviu-Ionuț Moșteanu, Cristian Ghinea, Cătălin Drulă și Claudiu Năsui, cei amintiți controlând cu lejeritate Biroul Național. Când vine vorba de treburi murdare – adică negocieri de factură PSD-istă pentru funcții publice la nivel local, cu PSD și cu oamenii PSD, dar și cu alte zone reprobabile – executantul predilect al grupării Barna este europarlamentarul Vlad Botoș, el fiind ”locotenentul” principal la nivel național, în timp ce senatorul Radu Mihail e executantul principal la nivelul Diasporei, unde brigada lui Barna a expulzat și a suspendat zeci de USR-iși pentru simplul fapt că nu gândeau identic cu actuala conducere de partid. La rându-i, Vlad Botoș se ocupă în teritoriu de războiul la rupere cu Cioloș, el aflându-se în spatele spargerii unor filiale PLUS. Tot Botoș e mandatat să se ocupe din partea USR de viitorul congres de fuziune, deci urmează vremuri interesante.

De remarcat că războaiele de la vârful USR-PLUS aduc destul de mult cu războaiele din partidele comuniste ale anilor ꞌ50, numai că lipsesc plutoanele de execuție, deportările, pușcăriile și lagărele. Să ne amintim doar de scrisoarea în care 306 activiști ai formațiunii solicitau curățirea partidului printr-un soi de demascare, cerându-se eliminarea deviaționiștilor de stânga – gașca Presadă&Co –, pentru ca mai apoi să se ceară eliminarea deviaționiștilor de dreapta, fiindcă, nu-i așa, USR-PLUS este un partid de ”centru dreapta modern”. Stilul în care degenerează conflictul în ședințele USR ne poartă cu gândul tot la practicile comuniste: defăimarea internă, tragerea la răspundere în fondurile interne pentru tot soiul de chichițe sau pentru capriciile lui Barna și ale prietenilor lor.   

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.