FOTO RARĂ: El a fost CĂLĂUL securist al Clujului. Mihai Patriciu Grunsperger, unul dintre cei mai mari criminali ai Securității genocidare. Statul român l-a răsplătit regește și l-a protejat până la moarte, în huzur


FOTO RARĂ: El a fost CĂLĂUL securist al Clujului. Mihai Patriciu Grunsperger, unul dintre cei mai mari criminali ai Securității genocidare. Statul român l-a răsplătit regește și l-a protejat până la moarte, în huzur

După ce a dezvăluit, recent, profilul unuia dintre cei mai mari criminali ai Securității genocidare – ne referim la Mihai Patriciu, pe numele lui real Mihaly Grunsperger –, istoricul și arheologul Gheorghe Petrov dezvăluie acum, pe Facebook, și chipul acestei bestii care avea să sucombe la Cluj, în primăvara lui 1997, fără ca vreo instituție a statului român să îi ceară vreodată socoteală, și după o viață lipsită de griji financiare.  

Asta în condițiile în care Grunsperger a ordonat executarea sumară și fără a judecată a câtorva zeci de persoane, azvârlite în gropi comune nici până astăzi identificate, în timp ce a torturat și a condamnat sute de oameni, trimițându-i în pușcării și lagăre de exterminare, de unde mulți nu au mai revenit niciodată – mai multe detalii AICI

Podul.ro vă prezintă comentariile istoricului Gheorghe Petrov: 

”* Chipul unui criminal rămas nepedepsit 

(Criminalul în masă Mihai Patriciu, nume real Mihaly Grunsperger / sursa Gheorghe Petrov, Facebook)

* În completare la postarea mea din 25 februarie, care a stârnit un mare interes, privitoare la PATRICIU MIHAI (nume real: GRUNSPERGER MIHALY), un personaj odios rămas în istorie drept CĂLĂUL Clujului, revin acum cu chipul acestui criminal al Securității comuniste, care în perioada 25 aprilie 1945-1 februarie 1951 a condus pe rând Inspectoratul Regional de Poliție, apoi Inspectoratul Regional de Siguranţă și în cele din urmă Direcţia Regională a Securităţii Poporului Cluj. 

Membru și activist al Partidului Comunist din ilegalitate, voluntar în Războiul Civil din Spania în cadrul Brigăzilor Internaționale apoi luptător în rezistența franceză, a parvenit în ierarhia aparatului represiv din România datorită prieteniei sale cu Teohari Georgescu, ministrul de interne al României din perioada 6 martie 1945 - 28 mai 1952. 

CITEȘTE și Profil de BESTIE absolută: Mihai Patriciu Grunsperger, unul dintre cei mai mari CRIMINALI ai Securității genocidare. Zeci de asasinate și sute de oameni aruncați în pușcării și lagăre de exterminare, de unde mulți nu s-au mai întors vreodată

Având gradul de colonel, a fost unul din șefii Securității cu cele mai multe asasinate la activ, care a dispus execuția prin împușcare și fără judecată a zeci de persoane, arestarea, anchetarea, tortura și trimiterea în pușcării și lagăre de muncă a nenumărați alți oameni dintre care mulți nici astăzi nu s-au mai întors acasă. 

S-a născut la 19 ianuarie 1909 în comuna Brusturi din județul Bihor și a murit la Cluj în 29 mai 1997. Și-a trăit liniștit viața până la 88 de ani, fără mustrări de conștiință, nefiind deranjat de vreo autoritate a statului pentru a da socoteală despre crimele și fărădelegile săvârșite.

(Istoricul Gheorghe Petrov la mormântul criminalului Mihai Patriciu Grunsperger / sursa Gheorghe Petrov, Facebook) 

* Fotografia prezentată este rară, fiind obținută de mine în ziua de 17 iulie 2009 de la domnul Bereczky Arpad (1917-2010), care în urmă cu mulți ani a înființat la Cluj un Birou de Investigare a Crimelor Politice din România, acesta funcționând în cadrul fundației ce îi purta numele”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.