ÎCCJ, veste proastă pentru Tăriceanu. Începe judecarea dosarului în care fostul șef al Senatului este acuzat de 2 infracțiuni


ÎCCJ, veste proastă pentru Tăriceanu. Începe judecarea dosarului în care fostul șef al Senatului este acuzat de 2 infracțiuni

Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus marți, 2 martie, începerea judecății în dosarul în care fostul președinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de abuz în serviciu și complicitate la comiterea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale. Astfel, ÎCCJ a constatat legalitatea rechizitoriului. Decizia ÎCCJ de astăzi poate fi contestată.

Decizia ÎCCJ: "3297/1/2020/a1 - Respinge ca nefondate cererile şi excepţiile formulate în cauză. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală cu rechizitoriul nr. 402/P/2018 din 26 noiembrie 2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia de urmărire penală şi criminalistică, privind pe POPESCU – TĂRICEANU CĂLIN – CONSTANTIN – ANTON şi MARCIU OVIDIU - CRISTIAN – DAN, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii. Onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu, în cuantum de câte 200 lei, rămâne în sarcina statului şi se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, azi, 02 martie 2021".

Amintim că Parchetul General a dispus în luna decembrie 2020 trimiterea în judecată a lui Călin Popescu Tăriceanu, care, în calitatea pe care a avut-o de preşedinte al Senatului, nu a făcut demersurile necesare pentru încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, care fusese declarat incompatibil şi nu avea dreptul să ocupe o funcţie publică. La rândul său, senatorul Cristian Marciu este trimis în judecată pentru uzurpare de calităţii oficiale. (sursa: news.ro)

”Procurorii din cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au încheiat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate, a doi inculpaţi, senatori în Parlamentul României, pentru săvârşirea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale, prev. de art. 258 alin. 1 C. pen. (primul inculpat), respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 C. pen. şi a complicităţii la comiterea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale, prev. de art. 48 alin. 1 C. pen. rap. la art. 258 alin. 1 C. pen. (al doilea inculpat)”, a transmis, marţi, Parchetul General.

Procurorii precizează că, deşi primul inculpat se afla în stare de incompatibilitate cu funcţia de senator (avea interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de 3 ani de la data de 4 martie 2015 când a rămas definitivă şi irevocabilă decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal), acesta a folosit fără drept, din data de 11 decembrie 2016, calitatea oficială de senator.

”În această calitate a îndeplinit acte care implică exerciţiul autorităţii de stat, a participat la şedinţele Senatului, a făcut parte din comisii permanente şi speciale ale Senatului, a avut iniţiative legislative, a votat proiecte de acte normative, a adresat întrebări şi interpelări etc.). Faţă de cel de al doilea inculpat, s-a reţinut că, în perioada 2 martie 2017 - 2 septembrie 2019, în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice unei funcţii de conducere în cadrul Senatului României, prin neîndeplinirea  actelor vizând constatarea încetării mandatului de senator al primului inculpat  şi nesupunerea votului Plenului Senatului a adoptării unei hotărâri de vacantare a locului de senator în cauză, a cauzat vătămarea drepturilor persoanei care, în urma alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016 a ocupat pe buletinul de vot pentru funcţia de senator poziţia următoare”, au mai transmis procurorii.

Potrivit procurorilor, prin neîndeplinirea obligaţiilor legale sus-menţionate, Tăriceanu l-a ajutat pe primul inculpat să folosească fără drept calitatea oficială de senator ce implică exerciţiul autorităţii de stat, urmată de îndeplinirea actelor legate de această calitate.

Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă. Instanţa a stabilit că senatorul a fost în stare de incompatibilitate începând din 2010, când a ocupat funcţia de consilier judeţean şi vicepreşedinte al CJ Giurgiu, dar şi calitatea de acţionar al unei firme de construcţii, SC Profi Crim Construct, fiind înregistrat și ca PFA. 

Pe 29 mai 2020, preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a sesizat CCR privind un conflict juridic între Parlament şi PÎCCJ, din cauza ingerinţei directe a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Legislativului, în contextul urmăririi penale declanşate împotriva fostului preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu. În octombrie 2020, CCR a respins sesizarea lui Cazanciuc.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.