Clasarea Dosarului 10 august. Vlad Gheorghe și Cristi Dide merg la CEDO: "România va fi din nou condamnată!"


Clasarea Dosarului 10 august. Vlad Gheorghe și Cristi Dide merg la CEDO: "România va fi din nou condamnată!"

Protestatarul Cristian Dide (ONG-ul Evoluție în Instituție) și europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe au anunțat marți, 2 martie, că vor merge la CEDO după sentința dată în bătaie de joc de Tribunalul București, în baza căreia Dosarul 10 august a fost clasat. 

CITIȚI ȘI: Elementele care relevă ABSURDITATEA hotărârii Tribunalului București de a clasa Dosarul 10 august. Cazul lui Vlad Gheorghe

Cristi Dide: Este o decizie politică. Nu se poate ca judecătorii să nu fi observat că nu au fost audiați martori, nu au fost administrate probe, au dispărut probe din dosar, procurorul nu s-a pronunțat pe nimic din ceea ce am sesizat noi. Procurorul nu s-a pronunțat nici pe purtare abuzivă. Sunt cetățeni care au fost bătuți de jandarmerie. Lucrul acesta nu a fost văzut de către judecători și procurori. Ne-au mai rămas câteva acțiuni juridice. Vom sesiza CEDO pentru lipsa accesului la justiție, pentru o justiție întârziată și pentru faptul că în România libera exprimare este suprimată cu jandarmeria, această instituție militarizată care se ocup cu poliția politică. 


Într-o declarație pentru Epoch Times România, europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe a oferit câteva detalii în legătură cu demersul pe care îl va face la CEDO. Eurodeputatul s-a arătat convins că statul român va fi condamnat din nou la CEDO, așa cum a fost și în cazul Dosarului Revoluției, în urma demersurilor întreprinse de Asociația 21 Decembrie 1989. Totodată, reiterăm că Vlad Gheorghe a fost unul dintre protestatarii pașnici abuzați de Jandarmeria Română la protestul din data de 10 august 2018.



Reporter: Cum aţi primit vestea? Şi ce anume veţi face mai departe?

Vlad Gheorghe: Vestea e şocantă pentru oricine. Inclusiv pentru mine. Nu m-aş fi aşteptat niciodată la o asemenea decizie. Este fără îndoială. Şi toţi profesioniştii cu care am vorbit. Nu mai vorbesc de victime, ca lovitură emoţională pentru victime e enormă, dar chiar şi cu toţi profesioniştii cu care am vorbit în ora asta, de când am aflat vestea, toţi sunt absolut şocaţi. E incredibil. E o decizie care ne trimite cu cel puţin 20 de ani înapoi. O decizie care aparţine trecutului, în opinia mea, nu aparţine prezentului şi, în niciun caz, viitorului.

Şi ne duce din nou la CEDO şi România va fi din nou condamnată la CEDO pentru că nu reuşeşte să asigure cetăţenilor un acces rezonabil la justiţie. Pentru că despre asta este vorba. Să se asigure un acces rezonabil la justiţie.

Nişte fapte absolut flagrante, absolut evidente sunt închise din punct de vedere juridic cu tot felul de chichiţe procedurale. Procurorul care a dat clasarea s-a pensionat – nu mai spunem că are pensie specială – a dispărut, şi-a făcut datoria, a fugit din sistem. Acum, sunt foarte curios de judecătorul care a pronunţat această decizie, să vedem ce urmează în carierea lui profesională. Dacă nu, tot aşa, o cerere de pensionare subită.

Reporter: Ce veţi face personal pe speţa asta?

Vlad Gheorghe: Personal, voi încerca să coalizez cât mai mulţi oameni, victime, pentru a începe procedura la CEDO. Mă voi organiza în zilele care urmează. Sper să iasă cât mai repede motivarea ca să putem să lucrăm, pentru că şi în baza motivării se poate face plângere la Inspecţia Judiciară, în funcţie de ce scrie acolo. Şi, în acelaşi timp, ne trebuie o motivare ca să arătăm CEDO că toate căile de atac intern au fost epuizate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.