Populismul grețos al PSD privitor la mărirea alocațiilor. Huțucă o umilește pe Firea: "Contestă chiar matematica de clasa a II-a! Pesediștii dovedesc că nu sunt deranjați deloc dacă încalcă legea!"


Populismul grețos al PSD privitor la mărirea alocațiilor. Huțucă o umilește pe Firea: "Contestă chiar matematica de clasa a II-a! Pesediștii dovedesc că nu sunt deranjați deloc dacă încalcă legea!"

Președintele Comisiei de Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, liberalul Bogdan Huțucă, i-a criticat aspru marți, 2 martie, pe pesediștii care au încercat să impună în Parlament într-un mod populist creșterea alocațiilor. În contextul în care PSD a indicat fondul de rezervă ca sursă de finanțare pentru creșterea alocațiilor, Huțucă a atras atenția că pesediștii sunt paraleli cu matematica, întrucât acel segment din buget nu dispune de suma necesară implementării unei asemenea măsuri. 

"Amendamentele depuse de socialiști la Legea Bugetului contestă chiar matematica de clasa a II-a. Astfel, pesediștii au depus un amendament care prevede creșterea alocațiilor pentru copii folosind banii din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. Din păcate însă, pesediștii s-au încurcat în calcule: au depus un amendament ce prevede creșterea alocațiilor, ce are un impact bugetar de 1.716.385.000 lei, iar sursa de finanțare trecută este fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului, fond ce are alocată suma de 598 de milioane de lei! Oricum am calcula, e totuși imposibil să găsim 1.716.385.000 de lei dintr-un fond de 598 de milioane de lei", a atras atenția președintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă.

De asemenea, Bogdan Huțucă a semnalat că amendamentul la buget menționat mai sus nu este singurul inițiat de pesediști care are ca sursă de finanțare fondul de rezervă al Guvernului.

"În total, pesediștii au depus sute de amendamente care indică fondul de rezervă ca sursă de finanțare, iar sumele adunate sunt de câteva ori mai mari decât banii care sunt bugetați în acest fond. Asta arată că de fapt pesediștii nu sunt interesați să treacă aceste amendamente, ci doar să facă scandal", a zis deputatul PNL. 

Totodată, Bogdan Huțucă a subliniat că folosirea banilor din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului pentru astfel de cheltuieli încalcă legea, dar se pare că pesediștii nu sunt interesați nici de legalitatea acțiunilor lor, dar nici de calculele matematice care le-ar arăta nesustenabilitatea amendamentelor pe care le-au depus în legătură cu bugetul pe 2021. 

"Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar. Deci acest fond nu poate fi folosit ca sursa de finanțare a unor investiții în procedura de dezbatere parlamentară a bugetului ci numai după aprobarea și publicarea acestuia și numai printr-o hotărâre de guvern.

În concluzie, pesediștii dovedesc că nu sunt deranjați deloc dacă încalcă legea, așa cum nu pare a-i deranja nici măcar faptul că contestă operații aritmetice complexe precum adunarea și scăderea", a mai precizat Huțucă.  

Pe final, Bogdan Huțucă a amintit că Partidul Național Liberal este singurul partid care a crescut alocațiile în ultimii ani, inclusiv din postura de formațiune politică aflată în opoziție. 

"Partidul Național Liberal este partidul care a crescut cel mai mult alocațiile în ultimii ani. Am făcut acest lucru și din opoziție, și de la guvernare și vom continua să facem acest lucru și de acum încolo", a conchis Huțucă.

Parlamentarii au respins ieri cu 227 de voturi "împotrivă", 183 "pentru" şi 2 abţineri amendamentul susţinut de senatoarea PSD Gabriela Firea privitor la dublarea alocațiilor. În cadrul discursului referitor la susținerea amendamentului, Gabriela Firea a fost protagonista unui show populist pe parcursul căruia nu a făcut nicio referire la sursa de finanțare care ar face posibilă implementarea măsurii în cauză. (urmăriți AICI prestația lamentabilă a Gabrielei Firea de la 1:43:10)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.