Groapa comună în care Securitatea i-a aruncat pe partizanii martiri din gruparea maiorului Nicolae Dabija. MĂCEL în munți: se împlinesc 72 de ani de la sângeroasa luptă din apropierea comunei Bistra


Groapa comună în care Securitatea i-a aruncat pe partizanii martiri din gruparea maiorului Nicolae Dabija. MĂCEL în munți: se împlinesc 72 de ani de la sângeroasa luptă din apropierea comunei Bistra

Istoricul și arheologul Gheorghe Petrov amintește, pe Facebook, că în 4 martie se împlinesc 72 de ani de la sângeroasa luptă a partizanilor din organizația ”Frontul Apărării Naționale” – condusă de maiorul Nicolae Dabija, ofițer de carieră – și trupele Securității, în zona comunei Bistra, județul Alba, în primăvara lui 1949. 

Covârșitor superioare numeric și înarmate până-n dinți, efectivele de Securitate i-au împresurat pe partizani și i-au atacat prin surprindere, urmând scene de război în toată regula timp de două ore – rafale de mitralieră, explozii de grenadă –, în conflict murind partizani dar și securiști, ambele tabere înregistrând numeroși răniți. Șase partizani au reușit să spargă încercuirea și să fugă, continuând rezistența. 

Luptătorii anticomuniști uciși au fost azvârliți claie peste grămadă într-un adăpost subpământean al grupului, pe care securiștii l-au surpat mai apoi, devenindu-le mormânt comun. Trupurile martirilor aveau să fie descoperite abia în august 2015, de istoricii și arheologii Gheorghe Petrov și Marius Oprea, alungați de la IICCMER în urmă cu un an. 

Podul.ro vă prezintă comentariile lui Gheorghe Petrov: 

”4 martie 1949 – 72 de ani de la lupta partizanilor cu Securitatea în comuna Bistra, județul Alba

* Pe teritoriul comunei Bistra din județul Alba, în zona Groși, într-un loc situat la cota 1350 metri, la circa 10 km nord-est de centrul comunal și la 7 km sud-vest de vârful Muntele Mare, în dimineața zilei de 4 martie 1949 a avut loc o confruntare armată între Securitate și membrii organizației anticomuniste ‹Frontul Apărării Naţionale›, creată şi condusă de un fost ofițer de carieră, maiorul Nicolae Dabija, secondat de câteva persoane din zonă, dintre care un rol important l-au deținut frații Alexandru și Traian Macavei din Bucium-Muntari. 

Efectivul partizanilor în acel moment a fost de 22 de persoane dintre care trei femei, fiind cantonați într-o tabără unde fuseseră amenajate adăposturi semiîngropate și de suprafață, construite cu câteva săptămâni înainte.

Forțele atacatoare erau constituite din două plutoane din cadrul Batalionului 7 Securitate de la Floreşti–Cluj, efectivul mobilizat în teren fiind alcătuit din 80 de ofițeri, subofițeri și soldați în termen, însoțiți de cinci cadre operative de la Serviciului Judeţean pentru Securitatea Poporului Turda. 

Operațiunea a fost condusă de sublocotenentul Florea Sabău, iar întreaga acțiune a fost coordonată și supravegheată de colonelul Patriciu Mihai (nume real: Grunsperger Mihaly), șeful Direcției Regionale de Securitate Cluj, care se afla la Biroul de Securitate din Câmpeni, secondat de căpitanul Kovács Mihai, șeful SJSP Turda. 

Tabăra partizanilor a fost împresurată și atacată prin surprindere, confruntarea armată desfășurându-se între orele 6,30 și 8,30. În urma luptei, în care s-a folosit armament de infanterie, grenade și încărcături de trotil, au rezultat morți și răniți din ambele tabere. Din partea Securității au fost trei morți (sergent major Mateș I. Gheorghe, fruntaș Mărgineanu Gh. Marin, soldat Oană Gh. Traian) și șase răniți. Dintre partizani au fost uciși patru bărbați și o femeie, 11 au fost capturați, iar șase au reușit să spargă încercuirea și să fugă. 

A doua zi, în 5 martie, câteva cadre de la Biroul Securității din Câmpeni însoțite de 20 de soldați, de primarul, sanitarul și șeful Postului de Miliție din Bistra, la care s-au adăugat și câțiva tineri aleși din localitate, s-au deplasat la Groși pentru a cerceta și îngropa cadavrele partizanilor. Trupurile au fost aruncate unele peste altele în magazia de alimente a taberei, care era amenajată într-o groapă ce fusese săpată și acoperită cu grinzi de lemn, după care structura superioară a fost prăvălită peste morți și locul nivelat cu pământ. Acesta a fost mormântul ascuns al acestor oameni vreme de 66 de ani, până în august 2015, când, după multe eforturi și căutări, am reușit să-l descoperim și să putem recupera osemintele celor cinci victime. Partizanii uciși atunci, au fost: 

- DECEAN PETRU, născut la 17 august 1926 în comuna Mihalț, județul Alba. 

- CIGMĂIAN IOAN, născut la 9 septembrie 1908 în satul Gelmar, județul Hunedoara.

- MAIER IOSIF, născut la 19 martie 1905 în orașul Blaj, județul Alba. 

- MAIER ELENA, născută la 18 februarie 1908 în București. 

- MITROFAN LUCIAN, născut la 7 februarie 1929 în Alba Iulia.

* Acțiunea de căutare, deshumare și recuperare a rămășițelor pământești ale victimelor a fost organizată și realizată de echipa arheologică alungată în 2020 de la Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, fiind desfășurată în directă conlucrare cu Parchetul Militar Teritorial Cluj și în colaborare cu Televiziunea Română. Un mare sprijin pentru activitățile desfășurate în teren l-am primit din partea Primăriei comunei Bistra (primar Traian Gligor) și din partea urmașilor partizanului Petru Decean, mobilizați de vărul acestuia, Mihail Decean din Timișoara. 

* Osemintele celor cinci victime de la Bistra-Groși împreună cu cele ale altor cinci partizani anticomuniști ce au fost descoperite și recuperate în cursul unor acțiuni anterioare pe care le-am desfășurat tot în județul Alba, la Mesentea (2016) și Cricău (2017), după expertizare și identificare, din ințiativa Institutului și cu contribuția majoră a Primăriei Alba Iulia au fost reînhumate la 22 august 2018 în sicrie individuale, cu ceremonial religios și militar, într-un mormânt comun amenajat lângă Monumentul Rezistenței Anticomuniste din oraș”.

* Ilustrație: Fotografiile celor cinci partizani și un cadru cu scheletele „in situ” ale victimelor.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.