EXCLUSIV Magistrați străini care să ancheteze faptele abominabile din 10 august. Doru Mărieș sugerează o soluție inedită


EXCLUSIV Magistrați străini care să ancheteze faptele abominabile din 10 august. Doru Mărieș sugerează o soluție inedită

Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș, a sugerat într-un interviu acordat Podul.ro că pe lângă demersul de la CEDO ce ar urma să fie inițiat de mai multe ONG-uri împotriva statului român pe fondul clasării Dosarului 10 august, ar trebui depusă o plângere la Curtea Penală Internațională, iar un succes al unei asemenea acțiuni ar însemna că o serie de magistrați din străinătate vor ancheta în România și ulterior judeca faptele abominabile ce s-au petrecut pe 10 august 2018, atunci când jandarmii, la ordinul regimului PSDragnea, au agresat, gazat și călcat în picioare protestatarii pașnici.

CITIȚI ȘI PRIMA PARTE A INTERVIULUI: EXCLUSIV Axa vinovaților pentru clasarea Dosarului 10 august: Coșneanu-Stoica-Hosu. Nedreptatea a plecat de la SPM

Reporter: Ce părere aveți despre demersul societății civile de a merge la CEDO în cazul Dosarului 10 august, pentru a obține rejudecarea lui?  

Mărieș: Batjocura procurorilor anchetatori în cele 2 spețe a dus la soluția dată de judecătorul Tribunalului București. Din experiența privind dosarele istorice eu consider că în 10 august forțele represive ale statului au produs un atac generalizat și sistematic împotriva a peste 100 de mii de manifestanți pașnici, neînarmați. Reacția statului nu a fost una precum într-o situație de tulburare a liniștii publice, ci a fost una de agresiune a acelei mase imense de oameni, pentru a-i reprima pe motive politice. Manifestația era clar anti-PSD și de apărare a Justiției. Conform art. 439 din Codul Penal, preluat integral din statutul Curții Penale Internaționale, articolul 7, alineatul 1, justiția națională este obligată să deschidă anchete în astfel de cauze privind prigoana asupra populației. Statutul Curții Penale Internaționale prevede că atunci când statul național nu își face datoria, iar noi considerăm că în cei 2 ani și 7 luni parchetele civile și militare nu și-au făcut datoria, Curtea Penală Internațională poate fi sesizată.  

Reporter: Această demers pe care-l sugerați, de a se acționa la Curtea Penală Internațională, doriți să-l întreprindeți prin intermediul Asociației 21 Decembrie 1989, date fiind acțiunile din trecut?  

Mărieș: Nu neapărat. În acest moment este o sugestie și transmitem prin intermediul publicației dvs. că juriștii Asociației 21 Decembrie 1989 sunt în măsură de a da o mână de ajutor pentru formularea plângerii către Curtea Penală Internațională. Așteptăm reacția ministrului Justiției, Stelian Ion, respectiv a domnului premier al României Florin Cîțu, pe care i-am văzut interesați, prin declarațiile publice, de a găsi o soluție.  

Reporter: Care ar fi finalitatea demersului pe care-l sugerați?

Mărieș: O eventuală plângere făcută către Curtea Internațională ar putea să ducă la începerea unei anchete din partea curții în România care să aibă ca finalitate o soluție. Curtea este abilitată să investigheze și să judece, din punctul meu de vedere, asemenea tip de fapte abominabile precum cele petrecute în România pe 10 august 2018. Această eventuală acțiune nu ar împiedica cu nimic eventualele demersuri la CEDO. 

Sursa foto 10 august: AFP/Daniel Mihăilescu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.