Fenechiu, ingerință gravă în actul de justiție. Senatorul PNL susține că Udrea și Ioana Băsescu vor fi achitate "dacă dosarul se va judeca corect" la ÎCCJ


Fenechiu, ingerință gravă în actul de justiție. Senatorul PNL susține că Udrea și Ioana Băsescu vor fi achitate "dacă dosarul se va judeca corect" la ÎCCJ

Dacă în cazul Dosarului 10 august, senatorul PNL Daniel Fenechiu, de profesie avocat, a spus cu greu, joi, 4 martie, la B1TV, că a fost clasat cel mai probabil din pricina instrumentării deficitare a acestuia de către procurori, dar fără a preciza dacă de vina a fost Secția Parchetelor Militare, DIICOT sau ambele instituții, în privința condamnărilor din dosarul referitor la finanțarea campaniei din 2009 nu s-a ferit în a formula un verdict. 

Concret, Daniel Fenechiu a precizat că Elena Udrea și Ioana Băsescu vor fi achitate de Înalta Curte de Casație și Justiție "dacă dosarul se va judeca corect". Astfel, Fenechiu, din postura de senator, se face vinovat de o ingerință inadmisibilă în actul de justiție, dând de înțeles indirect că judecătoarea Curții de Apel București, care le-a condamnat în primă instanță pe Elena Udrea, la 8 ani de închisoare, respectiv pe Ioana Băsescu, la 5 ani de pușcărie, ar fi comis un abuz prin respectiva sentință. Mai mult decât atât, Fenechiu a pus presiune astfel pe ÎCCJ în a da un anumit verdict în dosarul în cauză. O afirmație similară a fost făcută în emisiunea de la B1TV și de fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean. 

Daniel Fenechiu: Ca avocat, ca om care a urmărit fenomenul, pedeapsa mi s-a părut extrem de aspră în raport de ce am văzut acolo. 

Zegrean: Cele doamne eu cred că vor fi achitate. 

Daniel Fenechiu: Iar eu subscriu că domnul Zegrean are dreptate, dacă dosarul se va judeca corect. (urmăriți secvența din emisiune AICI, de la minutul 17:40)

Amintim că Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată marți, 2 martie, la 8 ani de închisoare în dosarul în care este acuzată de instigare la luare de mită și spălare de bani în legătură cu finanțarea campaniei electorale din 2009. Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României Traian Băsescu, a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă. Sentințele pot fi atacate la ÎCCJ. De asemenea, procurorii DNA au solicitat Curții de Apel București să dispună punerea sub control judiciar a Elenei Udrea pentru ca aceasta să nu mai poată fugi din țară. Procesul de la CAB se va desfășura vineri, 5 martie, de la ora 11. (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.