VIDEO. Doi penali periculoși conduc unul dintre cele mai mari sindicate din poliție. Faptele grave de care sunt acuzați liderii Viorel Șeicaru și Iulian Surugiu


VIDEO. Doi penali periculoși conduc unul dintre cele mai mari sindicate din poliție. Faptele grave de care sunt acuzați liderii Viorel Șeicaru și Iulian Surugiu

Sindicatul Național al Agenților de Poliție, organizație sindicală extrem de vocală, implicată și în cele mai recente proteste pentru salarii mai mari și alte drepturi bănești organizate la sediul Ministerului de Interne, este condus în acest moment de doi sindicaliști cu probleme penale grave.  

Unul dintre ei este Viorel Șeicaru, reținut alături de alți doi colegi de la Secția 16 București în dosarul de tortură, caz cutremurător care a explodat cumva la pachet cu intervenție dezastruoasă de la Onești, determinând opinia publică să se întrebe pentru ce sunt plătite forțele de ordine care, pe lângă că demonstrează incompetență și indiferență față de problemele cetățenilor, par să aibă cu totul alte preocupări decât respectarea și aplicarea legii.  

Viorel Șeicaru (foto jos) lucrează de aproape 20 de ani în Poliție. În ultimii ani a fost angajat la Secția 16 din Sectorul 4. Este cel care reprezintă interesele colegilor agenți în Capitală, pentru că este liderul lor de sindicat în SNAP - Sindicatul Național al Agenților de Poliție din România, unde deține și funcția de vicepreședinte, calitate în care a participat la toate protestele organizate la sediul Ministerului de Interne, arată digi24.ro. 

În prezent, el este unul dintre cei nouă agenți acuzați că au torturat și sechestrat doi tineri, în toamna anului trecut, care le-ar fi reproșat că nu purtau masca sanitară. 

La adresa lui Șeicanu și a unora dintre colegii săi implicați în dosarul de tortură au apărut, între timp, acuzații și din partea unui alt bărbat reținut și maltratat în incinta Secției 16. O serie de imagini difuzate de Antena3, provenind de pe camerele video de supraveghere din interiorul secției, surprind momentul în care bărbatul este agresat în mai multe reprize de oamenii legii.  

Victima povestește că a ajuns să fie lovit de polițiști după ce a avut, pe stradă, o altercație cu două persoane care s-ar fi drogat. Bărbatul a anunțat situația la numărul 112. Însă unul dintre cei bănuiți că ar fi consumat droguri a sunat și el la poliție spunând că este fiul unui polițist. Apelantul la 112 a fost dus apoi la secție și maltratat. Incidentul s-ar fi petrecut în 2018.  



Iulian Surugiu, șeful sindicatului SNAP al cărui vicepreședinte este Viorel Șeicaru, se dezice de comportamentul celui cu care împarte conducerea organizației. 

„Din punctul meu de vedere, mai ales că sunt fondatorul acelui sindicat, nu pot să îmi explic. Dar așa ceva nu poate să existe la noi în România, în absolut nicio țară din lume. Din păcate, sunt niște copii sau oameni maturi, chiar că cel în cauză e un om matur, care atunci când ajunge într-o funcție sindicală, dacă se crede că el poate să facă orice se înșală armanic”, a spus Iulian Surugiu, președintele SNAP, potrivit digi24.  

Absolvent de liceu la 24 de ani, ajuns în poliție din ipostaza de maistru-căi ferate și cu ascensiune uluitoare, Surugiu nu este însă nici pe departe un exemplu de moralitate și conduită exemplară de om al legii.  

Pe lângă că are o avere uluitoare pentru un angajat la stat și foarte greu de justificat din salariul de bugetar, Surugiu a fost reținut, alături de alte persoane, în 2016, într-un dosar de evaziune fiscală, prin intermediul unor firme-fantomă, în care prejudiciul era de aproape două milioane de euro.  

Iulian Surugiu este unul dintre cei mai bogaţi lideri de sindicat din România. Poliţistul-nabab Surugiu, „călcat“ de mascaţi într-un dosar de evaziune fiscală”, titra presa în anul arestării liderului de sindicat. Atât de bogat încât şi-a permis să acorde mai multe împrumuturi, unele exorbitante, cum ar fi cel de 600.000 de euro acordat lui Alexandru Albu, fost asociat în firma Rodi Impex SRL. Un alt împrumut, de 45.000 de lei, a fost acordat de liderul sindical chiar organizației pe care o reprezintă.  

Iulian Surugiu are trei terenuri agricole în Ilfov, Piteşti şi Bacău, un teren intravilan în Capitală, o casă de vacanţă în Bacău şi una de locuit în Bucureşti. Sindicalistul mai avea trecute în declaraţia de avere ceasuri şi bijuterii de 22.000 de euro și conturi în care s-au adunat 100.000 de euro şi peste 2 milioane de lei. Practic, o avere care se apropie lejer de un milion de euro.  

În iulie 2015, Surugiu a fost imortalizat, alături de un convoi de automobile 4x4, pe plaja protejată de la Corbu. Potrivit unui articol din Gândul, averea sa fabuloasă ar proveni din afaceri cu fier vechi, imobiliare și agricultură, fiind considerat la un moment dat și un apropiat al fostului primar PD-L al sectorului 6 Cristian Poteraș, condamnat la opt ani de închisoare (a executat doar 5 fiind eliberat anul trecut), într-un mega dosar de corupție. Detalii dosar AICI.

Surugiu a mai ajuns în atenția opiniei publice și în contextul accidentului mortal în urma căruia polițistul Bogdan Gigină şi-a pierdut viaţa, transmițând un mizerabil comunicat de presă în care îi lua apărarea ministrului de Interne de atunci, Gabriel Oprea, şi lăuda activitatea acestuia. 

În ce privește dosarul de evaziune fiscală, fostul maistru la căi ferate se plânge prin presă că ar fi doar o victimă a binomului Coldea-Kovesi, urându-i public fostei șefe a DNA să trăiască ce a trăit și el. 

M-au lipit într-un dosar cu 80 de oameni în care eu nu am absolut nicio vină, cu un prejudiciu exagerat, de trei ori mai mare.Scopul a fost să desființeze sindicatul și eu să fiu înlăturat de la conducere. (...) Ar trebui să ne uităm și la condițiile de intrare în magistratură. La proba interviului sunt acceptați, în general, cei care nu au obligații sau nu au o bună situație materială. Este o modalitate prin care se crează un fel de obligație față de sistem. Kovesi nu are familie, Marius Iacob (fostul adjunct al Laurei Kovesi n.a.) nu are familie și sunt multe astfel de exemple. Nu au ce pierde. Trebuie să ne uităm mai bine la sistemele de selecție”, comenta Surugiu într-un interviu de reparare a onoarei pierdute acordat EVZ.ro.

Sindicatul condus de cei doi numără în jur de 7000 de membri.

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.