Cristian Diaconescu este noul președinte al PMP și candidatul partidului la Președinție. Poziția sa despre fuziunea cu PNL: „Nu ne-am întâlnit aici să ieşim la tarabă pentru un alt partid politic”


Cristian Diaconescu este noul președinte al PMP și candidatul partidului la Președinție. Poziția sa despre fuziunea cu PNL: „Nu ne-am întâlnit aici să ieşim la tarabă pentru un alt partid politic”

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este noul preşedinte al Partidului Mişcarea Populară (PMP). Congresul formaţiunii, desfăşurat la Sinaia, l-a desemnat și candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din 2024.

Moţiunea sa, ”România respectată”, singura depusă, a fost votată de 550 dintre cei 561 de delegaţii participanți la evenimentul desfășurat online. 11 delegați au votat „împotrivă”

În discursul său, Cristian Diaconescu a catalogat drept „propagandă” informațiile despre convocarea Congresului PMP pentru a pregăti fuziunea prin absorbție cu PNL, dar a subliniat că un dialog cu formațiunea liberală „nu poate lipsi atunci când se identifică valori comune ce pot fi împărtăşite la un moment dat.”

„Am văzut şi eu mica propagandă anterioară acestui congres (...) Nu ne-am întâlnit aici să ieşim la tarabă pentru un alt partid politic. E o discuţie separată, e o discuţie care nu poate lipsi atunci când se identifică valori comune ce pot fi împărtăşite la un moment dat, este o discuţie care este natural să se poarte pentru că solidaritatea şi coeziunea pe partea dreaptă susţinută şi de Eugen (n.r. - Tomac) şi de conducerea partidului a fost transmisă ca mesaj tuturor. În acest moment este vorba despre noi prin noi înşine, dacă cineva din partea dreaptă recunoaşte acest adaggio", a spus Diaconescu.

Cristian Diaconescu a vorbit şi despre alegerile din decembrie 2020, în urma cărora partidul nu a mai reuşit să treacă pragul electoral.  

„Am discutat şi ne-a preocupat acest lucru, modul în care s-au numărat voturile la alegerile pentru Parlament. Vreau să vă spun, dincolo de toate aspectele locale, din comunităţi, faptul că la alegerile parlamentare s-au numărat 95% din voturi în 24 de ore şi 5% din voturi în următoarea săptămână. S-au redistribuit 15% din voturi, deci 15% din parlamentarii aflai acum în Parlamentul României îi reprezintă pe cei care nu i-au votat. Dacă pe democraţie şi funcţionarea statului de drept aceasta nu e o problemă, atunci cu toţii avem o problemă”, a punctat Diaconescu.

El şi-a exprimat intenţia de a semna parteneriate cu partide conservatoare europene şi a vorbit şi despre  modul în care arată acum scena politică românească.  

„Mă pun chezaş că ceea ce vedeţi astăzi pe scena politică, până în toamnă nu mai e aşa. Din acest punct de vedere, ştim cu toţii că lucrurile se vor modifica”, a mai afirmat Diaconescu.  

Delegaţii PMP au votat, în majoritate, și pentru renunţarea la fuziunea cu UNPR, fiind înregistrate 557 de voturi "pentru" şi 8 voturi „împotrivă".

PMP a ratat intrarea în Parlament la alegerile din decembrie 2020, după ce anterior, la alegerile europarlamentare şi locale, a obţinut rezultate considerate mulţumitoare. PMP deţine doi eurodeputaţi - Traian Băsescu şi Eugen Tomac, precum şi peste 2.000 de consilieri locali, peste 70 de consilieri judeţeni şi consilieri generali ai Capitalei şi 49 de primari.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.