Relatare incredibilă din „anticamera morții” a Spitalului Județean Sibiu. Pacienții cu COVID-19 de la ATI sunt sedați și legați de paturi. Cadru medical: „Și eu am omorât oameni”/ „Ei practic nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”


Relatare incredibilă din „anticamera morții” a Spitalului Județean Sibiu. Pacienții cu COVID-19 de la ATI sunt sedați și legați de paturi. Cadru medical: „Și eu am omorât oameni”/ „Ei practic nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”

Turnul  Sfatului” publică mărturia cutremurătoare, însoțită de imagini șocante, a unui fost cadru medical la secția ATI a Spitalului Județean Sibiu, care acuză unitatea sanitară de tratamente inumane și chiar de uciderea pacienților cu COVID-19, spitalizați cu o formă severă a bolii.  

Toți cei care ajung la ATI sunt sedați din primele ore, spune „domnul S”, sursa medicală a publicației sibiene „Turnul Sfatului”.  

”Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. Cum îți explici că vine din spital un caz. O doamnă operată, «deschisă, închisă» de un chirurg anume. O ciroză hepatică. S-a gândit să o ducă în modular să mai moară unul de COVID. Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, povestește „domnul S”.  

El susține că în mod constant seringile automate se încarcă cu Midazolam, Propofol și Fentanyl anestezice și sedative extrem de puternice, pacienții fiind sunt efectiv legați de pat, de mâini și de picioare, în momentul în care nu mai pot respira și încep să se agite. 

„Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viață de om. Am văzut oameni care efectiv mor de vii. (...) Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu. O singură doamnă am văzut că a deschis ochii, intubată fiind, cu sedare în venă. M-am gândit, Doamne, Dumnezeule nu e un doctor să o supraveghem, poate reîncepe să respire singură. Nu. Mi s-a spus să mărim sedarea la maxim și să-i mai băgăm și Midazolam (n.r. - este un medicament cu acțiune de scurtă durată utilizat pentru a induce sedarea, o stare de calm, somnolență sau somn și care înlătură anxietatea și tensiunea musculară), pe lângă Propofol și Fentanyl. Sunt convinsă că acea femeie a murit de vie. Și altă femeie, și alți bărbați. Ei practic nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”, mai spune cadrul medical 

Tratament inuman de care vorbește „domnul S” este probat și cu imagini făcute în ATI, în care se vede cu pielea jupuită pe o mână în mai multe locuri, cel mai probabil din cauza feșei cu care au fost legat pacientul. 

”Se întâmplă. Din cauza CPAP-ului, inspirul și expirul omului nu se activează, nu mai are aer și omul se asfixiază și devine agitat. Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile. Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă. În plus, pe toți îi pun pe poziția pe spate, care poziție pe insuficiență respiratorie poate fi letală”, spune Domnul S. Evoluția COVID asta e: oamenii stau acasă, ajung la spital când e destul de târziu, cu penumonie. Dar dacă ajungi la boli infecțioase și ei te trimit în modulare, dacă se constată că de azi pe mâine e posibil să ai nevoie de altfel de suport de oxigen. Ei au o mască simplă, tratează cazuri ușoare. Tu nu intri în ATI să mori, intri acolo să poți fi intubat, dacă e cazul, să poți lua altfel de tratamente, un CPAP. Dar dacă nici aceste aparate nu sunt setate, atunci tot nu primești nimic, începi să te desaturezi. Te agiți, dar ei tot nu-ți dau aer, îți dau sedative. Iar de acolo nu și-a mai revenit nimeni. Când văd sacul ăla negru cu fermoar îmi crește pulsul și tensiunea, brusc. Într-o lună, la câți bolnavi au ajuns acolo, doar trei au plecat. Au avut aparținători și s-au interesat de ei”, relatează  „domnul S”. (mărturia cadrului medical poate fi citită integral AICI).

Conform datelor prezentate de Spitalul Județean Sibiu la solicitarea publicației, în unitatea sanitară incriminată de relatările „domnul S” au decedat, de la începutul pandemiei și până la 1 martie 2021, 369 de persoane. În total, au fost internați în secțiile COVID ale spitalului 2.694 de pacienți. Dintre aceștia, 516 au ajuns în ATI. Doar 147 au supraviețuit, fiind retrimiși în secțiile din care au provenit.

Procentul de mortalitate în secția ATI a Spitalului Județean este de 71,51%, de la începutul pandemiei. În ultimele șase luni, însă, lucrurile par să se fi agravat. Au fost 392 de pacienți internați în ATI și au decedat 297 – 75,76%. În comparație, la Timișoara mortalitatea la ATI este de 66%, iar la Institutul Marius Nasta din București – 61%.

Sursa foto: Turnul Sfatului

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.