ANUNȚ important: Cei peste un milion de basarabeni care dețin cetățenie română se pot vaccina în România. Care este procedura


ANUNȚ important: Cei peste un milion de basarabeni care dețin cetățenie română se pot vaccina în România. Care este procedura

Moldovenii care dețin și cetățenia română pot merge în România pentru a se vaccina împotriva Covid-19, după ce se înscriu pe platforma națională de vaccinare, a anunțat ambasadorul român la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Deja oferim posibilitatea aceasta. Toți cetățenii români sunt eligibili să se înscrie pe platforma națională de vaccinare și dacă se încadrează într-o anumită categorie, evident că pot fi vaccinați. Ca cetățean român poți să mergi în România. Nu se pune problema. Noi nu am închis granițele pentru cetățenii români. De fapt, pentru niciun cetățean. Sunt niște restricții de sănătate care bineînțeles că diferă de la etapă la etapă. Uneori poți fi rugat să fii în autoizolare, alteori ți se permite doar tranzitul”, a declarat luni Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, potrivit Timpul.md.

Ambasadorul a precizat că pot exista anumite restricții pentru moldovenii cu cetățenie română care vin în România pentru a se vaccina, care „depind de etapa la care vor merge”.

„În momentul de față sunt condiții mai stricte, în special, impuse unor cetățeni care vin din așa-numitele zone roșii și impunem fie un test anti-Covid, fie o perioadă de autoizolare”, a mai spus Ioniță.

Peste 1 milion de cetățeni cu cetățenie română trăiesc în Republica Moldova

Republica Moldova are o populație de circa 3,5 milioane de locuitori, din care peste 1 milion au și cetățenie română. Extrem de mulți au solicitat-o și nu au primit-o încă, dosarele urmând diverse procedure, care, avertizăm, ar putea fi simplificate. 

Până pe 6 martie, în Republica Moldova s-au vaccinat doar 5.174 de persoane în cadrul campaniei care a debutat pe 2 martie.

Pe 4 martie, a primit lotul de 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca, fiind prima țară care a beneficiat de doze gratuite prin intermediul platformei Covax.

Pe 27 februarie, Moldova a primit peste 21.000 de doze de vaccin donate de România, care s-a angajat să ofere în total peste 200.000 de doze.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.