EXCLUSIV Blatul dintre judecătoarea care a decis clasarea Dosarului 10 august și procurorul Doru Stoica. Vina Giorgianei Hosu


EXCLUSIV Blatul dintre judecătoarea care a decis clasarea Dosarului 10 august și procurorul Doru Stoica. Vina Giorgianei Hosu

Tribunalul București a publicat marți, 9 martie, motivarea clasării Dosarului 10 august. Ceea ce dorim să subliniem este complicitatea dintre judecătoarea de cameră preliminară care a clasat Dosarul 10 august, Daria Isabela Miheț, și Doru Stoica, procurorul DIICOT care a redactat ordonanța de clasare. În motivarea clasării (la finalul paginii 7), judecătoarea Daria Miheț atestă că Doru Stoica i-a spălat de vină pe șefii Jandarmeriei care au coordonat represiunea din 10 august, deși nu avea competența materială să o facă, ci Secția Parchetelor Militare, instituție ai cărei procurori anchetează faptele comise de militari, respectiv jandarmi. Cu toate acestea, Daria Miheț a precizat că ilegalitatea comisă de Doru Stoica, prin depășirea atribuțiilor, "s-a impus pentru buna înfăptuire a justiției".

De asemenea, responsabilă pentru clasarea Dosarului 10 august este și Giorgiana Hosu, fosta șefă a DIICOT care a infirmat clasarea dispusă de Doru Stoica. În motivarea clasării,  judecătoarea de cameră preliminară, Daria Isabela Miheţ, a explicat că fosta şefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, nu a transmis instanţei analiza argumentelor părţilor vătămate care cereau redeschiderea dosarului. Astfel, infirmarea clasării a cărei artizană a fost Hosu a vizat doar aspecte procedurale, nicidecum de substanță. 

"Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului observă că, deşi procurorul ierarhic superior a infirmat parţial ordonanţa de clasare, în procedura internă, ca urmare a plângerii formulate de persoanele vătămate/ interesate, potrivit art 339 Cod de Procedură penală, totuşi, în ordonanţa de redeschidere a urmăririi penale, nu se analizează criticile învederate de părţi cu privire la fondul acuzaţiilor. În atare situaţie, nici judecătorul de cameră preliminară nu poate analiza, în acest cadru procesual, argumentele persoanelor vătămate", a transmis judecătoarea în motivare.

Judecătoarea de cameră preliminară a mai precizat în motivarea clasării că ordonanța de clasare redactată de Doru Stoica a avut ca fundament un amplu probatoriu, instrumentat atât de Secția Parchetelor Militare, dar și de DIICOT. Totodată, judecătoarea a transmis că Hosu, deși a dispus infirmarea clasării Dosarului 10 august, nu a reevaluat materialul de urmărire penală instrumentat de SPM inițial și ulterior de DIICOT prin procurorul Doru Stoica, axându-se doar pe chestiuni procedurale. (citiți AICI motivarea integrală a clasării Dosarului 10 august) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.