Birchall vine cu soluția redeschiderii Dosarului 10 august. Cheia e la DIICOT


Birchall vine cu soluția redeschiderii Dosarului 10 august. Cheia e la DIICOT

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a analizat marți motivarea clasării Dosarului 10 august și a propus o soluție pentru redeschiderea urmăririi penale privitoare la șefii Jandarmeriei care au coordonat represiunea împotriva manifestanților pașnici. Judecătoarea de cameră preliminară, Daria Isabela Miheţ, a menționat că infirmarea clasării Dosarului 10 august, a cărei artizană a fost Giorgiana Hosu, din postura de șefă a DIICOT, a vizat doar aspecte procedurale, nicidecum de substanță. De pildă, judecătoarea a precizat în motivarea clasării că Giorgiana Hosu nu a trimis instanţei analiza argumentelor părţilor vătămate care cereau redeschiderea Dosarului 10 august. (citiți AICI mai multe detalii referitoare la motivarea clasării Dosarului 10 august)

În acest context, Ana Birchall a subliniat că actualul procuror-șef al DIICOT, Oana Daniela Pâțu, poate infirma ordonanța de clasare redactată de Doru Stoica, o cerere în instanță de redeschidere a dosarului urmând să aibă șanse reale să fie un succes în cazul în care se ține cont în infirmare de motivarea publicată astăzi de judecătoarea de cameră preliminară, Daria Isabela Miheț, completându-se, respectiv reevaluându-se urmărirea penală efectuată de procurorul de caz Doru Stoica în privința evenimentelor din 10 august. 

"Dincolo de emoția produsă de motivarea acestei încheieri date după aproape 7 luni de zile, pe fond, din punctul meu de vedere vorbind strict legal, soluția pentru redeschiderea urmăririi penale în Dosarul “10 August” este următoarea: actualul procuror-șef DIICOT poate dispune infirmarea soluției de clasare dispunând astfel redeschiderea urmăririi penale pentru, de exemplu, completarea urmăririi penale. De asemenea, actualul procuror-șef DIICOT poate solicita din nou judecătorului de cameră preliminară (cu reale șanse de câștig) confirmarea redeschiderii urmăririi penale", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.