23 de ani petrecuți în Gulagul URSS și în Gulagul românesc: Nicolae Ispas, erou al Armatei Regale și simbol al rezistenței anticomuniste. O evocare emoționantă


23 de ani petrecuți în Gulagul URSS și în Gulagul românesc: Nicolae Ispas, erou al Armatei Regale și simbol al rezistenței anticomuniste. O evocare emoționantă

Podul.ro publică o evocare emoționantă ce-l comemorează pe fostul deținut politic Nicolae Ispas, care a suferit 9 ani de prizonierat rusesc, refuzând categoric să revină în țară cu trădătorii din divizia propagandistică ”Tudor Vladimirescu”, ulterior fiind întemnițat și în patria comunistoidă, la Canal, Jilava, Aiud, dar și în alte bolgii ale exterminării. 

Per-total, Nicolae Ispas a trecut printr-o detenție de 23 de ani, atât în Gulagul URSS cât și în Gulagul românesc (Canal, Jilava, Aiud), rămânând însă întotdeauna o pildă de rezistență anticomunistă și demnitate. 

Vă prezentăm evocarea deținutului politic Nicolae Ispas postată, pe Facebook, de urmașii săi: 

”Ispas Nicolae – avocat, primar al orașului Buzău – s-a născut în 26.11.1911 la Clondiru, jud Buzău. 

A căzut în prizonierat la Cotul Donului după 23 august 1943. Stă aproape 9 ani în prizonierat în lagărele din Rusia unde îndură condiții inumane. 

Este repatriat în țară în 1951, alături de prizonierii din lagăre. Refuză să accepte ordinul Anei Pauker de a se înrola în divizia Tudor Vladimirescu. Refuzul său de a trăda îl transformă în bandit, în reacționar și în pericol față de sistemul comunist. 

După 9 ani de prizonierat în Rusia este trimis la Canal și condamnat la muncă silnică pe viață pentru că refuză să își trădeze credința în Dumnezeu, neam și țara. 

Suportă frig, foamete, bătăi și izolare în faimoasele închisori comuniste Jilava și Aiud.  dar nu cedează și în ciuda tuturor chinurilor la care e supus nu renunță la credința în Dumnezeu și refuză să își trădeze colegii de celulă și crezul. 

(Aiud / sursa foto: Memorialul Aiud)

În ziua de 17 februarie 1961, când se afla închis la Aiud împreună cu elita României, cu care a fraternizat în crez și în luptă, declara: 

‹Mă bucur că această tiranie hienă fără neam și Dumnezeu nu a putut duce tineretul în noroi și fiii neamului nu s-au lăsat corupți. Trebuie să fiți tari, cu fruntea senină, steagul neamului trebuie să învingă tirania... Suntem puși la grele încercări de către atotputernicul Dumnezeu, suntem biciuiți de către satana, de cei fără credință în Dumnezeu, de cei fără de neam și lege, fericiți vor fi cei ce nu se vor lepăda de credința strămoșească și de credința în Dumnezeu›.

Îți mulțumesc pentru sacrificiul pe care l-ai făcut pentru mine și pentru generația mea. Sper din suflet că lecția de viață pe care mi-o dai, prin cei 23 de ani trăiți în sacrificiu și chin, să mă învețe pe mine și pe generațiile viitoare să apreciem LIBERTATEA pe care ne-ați câștigat-o prin sângele vostru vărsat. Să apreciem acest pământ sfânt numit România scăldat în sângele tău și al generației tale care s-a luptat, cu riscul propriei vieți, cu un sistem odios pentru ca noi cei de astăzi să trăim în această țară cu DREPTURI DEPLINE. Îți mulțumesc că mă înveți ce-i sacrificiul și că fără credința în Bunul Dumnezeu nimic sunt, nimic am, nimic pot.

Dumnezeu să te odihnească în pace scumpul meu unchi. Roagă-te pentru acest popor pe care mult l-ați iubit împreună cu Sfinții martiri din închisori, lagăre și deportări. Amin

(Fotografia este făcută înainte să plece pe front)”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.