ÎCCJ, sentință definitivă: Elena Udrea poate pleca din țară. Solicitarea DNA, respinsă


ÎCCJ, sentință definitivă: Elena Udrea poate pleca din țară. Solicitarea DNA, respinsă

ÎCCJ a decis joi definitiv că Elena Udrea, condamnată în primă instanță la 8 ani de închisoare în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009, nu va fi plasată sub control judiciar, iar astfel e liberă să plece din țară. 

Decizia ÎCCJ: "Respinge, ca nefondată, contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție împotriva încheierii din data de 05 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017/a2", este decizia de joi a instanței supreme.

Conform Antena 3, Udrea le-a spus magistraților că trebuie să rămână în libertate, deoarece vrea să rămână din nou însărcinată, iar problemele medicale au făcut-o să apeleze la o clinică de fertilizare, însă din afara țării. Pentru a fi și mai convingătoare, Elena Udrea a prezentat și o corespondență cu clinica din Grecia unde vrea să meargă pentru tratament.

Curtea de Apel București a respins vineri, 5 martie, în primă instanță, cererea DNA de a o pune pe condamnata Elena Udrea sub control judiciar pentru a nu putea pleca din țară înainte de sentința definitivă din dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. DNA a contestat sentința CAB, dar fără succes. Solicitarea formulată de DNA a fost fundamentată în baza faptului că Elena Udrea a mai fugit din țară, înainte de condamnarea definitivă din dosarul gala Bute.

Amintim că Elena Udrea a fost condamnată marți, 2 martie, la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Totodată, Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. Sentințele pot fi atacate la ÎCCJ. De asemenea, instanța a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.