EXCLUSIV Documente șocante. Cum prejudicia Centrocoop junele analfabet Cristian Popescu Piedone: se spărgeau sticlele de ”wisichi” și se rupeau sacii cu cafea. ”Afacerile” nouăzeciste ale unui penal de carieră


EXCLUSIV Documente șocante. Cum prejudicia Centrocoop junele analfabet Cristian Popescu Piedone: se spărgeau sticlele de  ”wisichi” și  se rupeau sacii cu cafea. ”Afacerile” nouăzeciste ale unui penal de carieră

Puțini sunt cei care mai știu astăzi cu ce se ocupa controversatul Cristian Popescu (zis ”Piedone”) la începutul tulburilor ani ꞌ90, perioadă în care actualul primar al Sectorului 5 insistă că era, țineți-vă bine, ”om de afaceri”

În realitate, Cristian Popescu era, în ꞌ92, gestionar la Centrocoop (Uniunea Națională a Cooperației de Consum), activând la Bufetul ”Brezoianu”, în Sectorul 1, și apoi la depozitul ”Hârșova” din Sectorul 3. 

De-a lungul întregii sale cariere de gestionar, Piedone a avut lipsuri mari și frecvente în gestiune, scuzate prin referate agramate și penibile pe care le-a scris chiar el, marele ”om de afaceri”

Podul.ro a intrat în exclusivitate în posesia a trei astfel de referate, pe care le vom prezenta în cele ce urmează. De remarcat analfabetismul bubuitor al junelui Cristian Popescu, ale cărui ”pierderi” din gestiune se refereau la numeroase sticle de ”wisichi”, de coniac ”Napoleon” (laolaltă cu paharele aferente) dar și la zeci de kilograme de cafea. Toate aceste ”pierderi” erau justificate de Piedone prin invocarea unor ”accidente”, unor ”ghinioane”, în cursul ”transportului și manipulării”.   

În facsimilul 1 (jos) puteți afla cu ce ”ghinion” s-a confruntat Piedone în ziua de 3 iunie 1992: 

”Subsenatul (sîc!) Popescu Cristian gestionar la Bufet Centrocoop, vă rog să binevoiți ami (sîc!) acorda scăderea din gestiune a sumei 110.789 reprezentând după cum urmează FQ N.80/036 8-OT-92 în valoare de 406.980. Pe timpul transportului și manipulării n-au mai putut fi recuperate 49 x 2261 = 110.789 sticle wisichi (sîc!)”.

Specific unui chelner din perioada comunistă, Piedone înmulțea mere cu pere și îi rezulta consumația: 110.789 sticle de ”wisichi”.

În aceeași zi, alte două ”ghinioane” majore, alte două referate agramate. Unul (facsimilul 2, jos) scade din gestiune coniac ”Napoleon” și pahare – mai multe cu greu s-ar putea înțelege, întrucât scrisul lui Piedone e în mare parte ilizibil. 

Al treilea referat din ghinionista zi de 3 iunie 1992 scade din gestiune nu mai puțin de 69 kilograme de cafea, întrucât ”pe timpul transportului și manipulării, sacii s-au rupt și cafea înprstinduse (sîc!) pe jos nemai fi putut recupertă (sîc!)” – facsimilul 3, jos.

Podul.ro a stat de vorba cu unii dintre martorii direcți ai acestor peripeții nouăzeciste ale junelui Piedone. După trei ani în care a plouat la propriu cu astfel de ”rapoarte”, Centrocoop l-a trimis în judecată pe Cristian Popescu pentru recuperarea prejudiciilor repetate aduse instituției. Piedone a ignorat în permanență solicitările prin care Centrocoop îl chema la sediu, pentru a soluționa problema într-un mod sau altul – el primea acasă, prin poștă, cu confirmare de primire, invitații la sediu. 

Potrivit acuzațiilor, Piedone – cel care avea să devină ”marele luptător cu mafia piețelor”, așa cum caraghios se autointitulează – făcea schimburi de mărfuri cu alte societăți, fără știrea Centrocoop, favorizând societățile în cauză în desfășurarea activităților economice cu fondurile cooperativei și ale furnizorilor acesteia. Așa de explicau ”accidentele”, ”ghinioanele”. Și se traduceau în sume cu multe zerouri. 

De altfel, în 1994 Centroocop intră în incapacitate de plată, în toamna aceluiași an Cristian Popescu anunțându-și demisia din pricina ”stresului și presiunii psihice la care am fost supus” și a ”verificărilor diabolice anormale”, dar și din cauza ”atmosferei din instituție”. Așa rezultă din demisia lui semnată ”cu stimă”, la 15 septembrie 1994. Nici după 2 ani, Centrocoop nu reușise să își recupereze prejudiciile de la ”afaceristul” Piedone, care, din ꞌ96, și-a început o altă carieră, la fel de prolifică și de consistentă, numai că de data asta în administrația locală. 

Amintim că sediul principal al Centrocoop – situat pe strada Brezoianu din București – avea să fie vândut în 2002 la o valoare subevaluată, afacerea fiind considerată în presă drept o mare escrocherie imobiliară. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.