14 martie 1881: ziua în care Parlamentul l-a declarat REGE pe domnitorul Carol, iar România a devenit REGAT. Nihil sine Deo


14 martie 1881: ziua în care Parlamentul l-a declarat REGE pe domnitorul Carol, iar România a devenit REGAT. Nihil sine Deo

Deputatul liberal Daniel Gheorghe amintește, pe Facebook, că la 14 martie 1881 Parlamentul a votat în unanimitate declararea domnitorului Carol drept Rege și trecerea României la statutul oficial de Regat. Fără acest act istoric, România Mare n-ar fi putut fi posibilă niciodată, declararea României drept regat fiind un pas esențial în procesul de modernizare și de democratizare al țării. 

Vă prezentăm comentariile deputatului Daniel Gheorghe: 

”La data de 14 martie 1881, Parlamentul României a votat în unanimitate declararea domnitorului Carol drept Rege și trecerea Țării la statutul oficial de Regat.

Propunerea legislativă a aparținut grupului parlamentar liberal, însă s-a bucurat de sprijinul total al conservatorilor, dovadă a faptului că Monarhia unește toți românii în jurul unui ideal național nobil și superior iar Coroana este un simbol care nu cunoaște culorile politice și care dă prestigiu real Țării.

Încoronarea și actul oficial de consfințire a apariției pe scena europeană a Regatului României se va petrece la 10 Mai 1881, Ziua Națională a României Regale si întâia zi în care ne-am bucurat de domnia unui Rege recunoscut ca atare și încoronat pe tronul moștenit de la Basarabi și Mușatini.

Declararea României drept Regat în anul 1881 este un pas esențial în procesul de modernizare și democratizare a României. Nu în ultimul rând este o mișcare fundamentală care pregătește Reîntregirea de la 1918. 

Și astăzi, ca și atunci, consider că Monarhia rămâne forma naturală de guvernământ a României, singura care poate să ofere cu adevărat coeziune, continuitate, respect autentic, prestigiu internațional și demnitate pentru Țară!

Rămân monarhist și sper să vedem cât mai curând cum Coroana Română va fi eliberată din muzeu și iarăși așezată la locul său, pe capul unui suveran legitim să domnească.

Marile victorii naționale și reușite ale națiunii noastre țin de epoca în care am avut în fruntea Țării Regi precum Carol I și apoi Ferdinand!”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.