18 ani în temnițele și lagărele din URSS și România. Aurelian Gulan, erou al Armatei Regale și simbol al rezistenței anticomuniste: ”Tăria de a spune NU când cei din juru-ţi răcnesc în aplauze DA”


18 ani în temnițele și lagărele din URSS și România. Aurelian Gulan, erou al Armatei Regale și simbol al rezistenței anticomuniste: ”Tăria de a spune NU când cei din juru-ţi răcnesc în aplauze DA”

Pagina de Facebook Rezistența anticomunistă din Banat publică o serie de fragmente sugestive din memoriile eroului Aurelian Gulan, ofițer de carieră al Armatei Regale care a luptat pe frontul de Est împotriva Uniunii Sovietice, ulterior suferind nu mai puțin de 18 ani în închisori și lagăre de exterminare din URSS și România.   

Sublocotenent Aurelian Gulan a fost șeful pe țară al promoției de ofițeri activi 1942 – Dezrobirea, absolvent în 1940 al Liceului Militar Ștefan cel Mare din Cernăuți, iar în 1942 al Școlii Militare de Ofițeri de Infanterie tot de la Cernăuți. A fost decorat pe frontul de Est și și-a sacrificat întreaga viață luptei anticomuniste, rămânând întotdeauna un exemplu de demnitate. 

Esențialul său volum de memorii  a cunoscut două ediții: una în 1995, la Editura Petrion – ”Mărturii din Iadul Roșu. De la Vorkuta la Gherla” – și o ediție adăugită și definitivă, în 2010, la Editura Criterion Publishing sub titlul ”Victime și călăi. Amintiri din Gulag”, disponibilă și ca e-book online. 

Podul.ro vă prezintă pasajele amintite: 

”Străduinţa de a nu te cufunda în mocirla în care semenii tăi se scaldă cu nesaț și se bălăcesc, încercând să împroaște și pe ceilalți, puterea de a te opri pe marginea prăpastiei când ceilalți, oile, se aruncă în negrul abis al autodesfiinţării morale, efortul suprem de a spera când toți din juru-ţi cad pradă disperării, de a nu te lăsa copleșit de instincte și percepte, fie ele cele mai degradante, ca flămânzirea și umilința, fie cele sublime, ca libertatea sau huzurul, tăria de a spune NU când cei din juru-ţi răcnesc în aplauze DA, nu constituie, în nici o împrejurare, un act de eroism, ci ţine de specificul uman, este ceea ce ne deosebește pe fiecare de gloată. (...)

Cine nu a învățat să urască trădarea, minciuna și necinstea, cine nu a învățat să iubească omul, adevărul și dreptatea, cine nu-și iubește neamul, acela trece prin viață ca o râmă, ce va fi strivită de orice soi de cizmă”.

 (Aurelian Gulan – ”Mărturii din Iadul Roșu. De la Vorkuta la Gherla”, Editura Petrion, 1995)

Sursă fotografii – Idobrinescu;

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.