Simion anunță înființarea AUR în R. Moldova și începe atacurile la adresa Maiei Sandu. Mascarada de la graniță, rațiuni pur electorale


Simion anunță înființarea AUR în R. Moldova și începe atacurile la adresa Maiei Sandu. Mascarada de la graniță, rațiuni pur electorale

Scandalul făcut de copreședintele AUR George Simion a avut, așa cum se așteptau mulți, rațiuni pur electorale. George Simion s-a folosit de contextul desfășurării funeraliilor marelui om de cultură unionist Nicolae Dabija pentru a se filma la Vama Albița-Leușeni, cu scopul de a arăta că nu e lăsat să intre pe teritoriul Republicii Moldova, deși știa că este declarat persona non grata și doar în justiție poate scăpa de acest statut. Luni, 15 martie, într-un video publicat pe Facebook, Simion a anunțat că va înființa și la Chișinău partidul AUR. 

Mai mult decât atât, George Simion i-a catalogat pe președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu drept lași din pricina faptului că nu poate să intre pe teritoriul Republicii Moldova. 

"Am văzut cât sunt de lași, de la Iohannis la Maia Sandu. Nu pot merge peste Prut. Sunt trist cu atât mai mult cu cât în aceste momente intră în pământ și merge la Domnul cel care a fost Nicolae Dabija, academician, marele român, poet, publicist. Nu sunt lăsat să merg la unul dintre marile valori ale României. (...) Dacă nu ne vor lăsa să trecem facem dreptate până la capăt pentru cetățenii Republicii Moldova. Am vorbit cu colegii mei care au cetățenia Republicii Moldova și vă anunț că la fel cum am pornit de la zero proiectul politic AUR în România o să începem proiectul politic AUR și în Republica Moldova odată cu 27 martie. Ăsta e răspunsul nostru. (...) Lansăm pe 27 martie, de ziua Unirii Basarabiei cu România, acest proiect", a zis Simion. 

Reiterăm că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a transmis luni, 15 martie, copreședintelui AUR, George Simion, că singura soluție legală pentru a scăpa de statutul de persona non grata este în instanță, următoarea ședință de judecată urmând să se desfășoare pe 7 aprilie 2021. 

"Președinția Republicii Moldova regretă situația neplăcută, creată la hotarul moldo-român ca urmare a interdicției de intrare în țară, impuse în 2018 domnului George-Nicolae Simion, în prezent deputat în Parlamentul României.

Președinția nu are atribuții în soluționarea acestui caz, însă a contactat Biroul Migrație și Azil (BMA) pentru a clarifica situația. Din informațiile prezentate, singura soluție legală de anulare a deciziei BMA este procedura de judecată.

Ultima solicitare cu privire la suspendarea deciziei BMA din 1 octombrie 2018 a fost înaintată de avocatul domnului Simion pe 17 februarie 2021, aceasta fiind respinsă. Următoarea ședință este preconizată pentru 7 aprilie 2021 la CSJ", a transmis Președinția Republicii Moldova. 

Totodată, fostul consilier prezidențial Cristian Hrițuc a devoalat luni, 15 martie, într-o postare pe Facebook, adevăratele motive pentru care George Simion face tam-tam la granița cu Republica Moldova, printre acestea fiind și capturarea curentului unionist de peste Prut, întrucât "forțele unioniste sunt în continuare sub pragul electoral, la cel mai mic scor din istorie". (mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.