Stelian Ion, spulberat de Birchall pe tema reformei ANC: "Vreți doar schimbarea unor tentacule cu altele?". Ministrul Justiției a delegat coordonarea unei instituții de importanță strategică, deși DNA desfășoară o anchetă într-un dosar de corupție și crimă organizată


Stelian Ion, spulberat de Birchall pe tema reformei ANC: "Vreți doar schimbarea unor tentacule cu altele?". Ministrul Justiției a delegat coordonarea unei instituții de importanță strategică, deși DNA desfășoară o anchetă într-un dosar de corupție și crimă organizată

Instituția Autorității Naționale pentru Cetățenie a reprezentat întotdeauna un cartof fierbinte, inclusiv din perspectiva securității României și a NATO. Instituția în cauză a ajuns chiar în vizorul DNA. În urma unui raport al Corpului de Control, document asumat și semnat de Ana Birchall din funcția de ministru al Justiției, procurorii DNA au început audierile într-un dosar de corupție și crimă organizată în care Andrei Tinu are un rol central: este cercetat pentru că, din postura de șef al ANC, ar fi facilitat obținerea cetățeniei române în schimbul unor sume de bani. Rețeaua implică cetățeni ruși, ucrainieni și arabi. 

Ulterior controlului dispus la ANC, Ana Birchall s-a ales cu o cerere de remaniere din partea Vasilicăi Dăncilă, la vremea aceea premier al României. Dăncilă, aflată în campanie electorală pentru prezidențiale, era interesată de ANC ca instrument electoral, încercând să faciliteze acordarea cetățeniei române prin orice mijloace, sperând astfel că va dispune de un număr cât mai mare de votanți. Potrivit surselor Podul.ro, Viorica Dăncilă și Toni Greblă, secretar general al Guvernului în acea perioadă, au forțat chiar inițierea unei modificări legislative, prin intermediul Executivului, în baza căreia ar fi urmat să se elimine anumite condiții necesare obținerii cetățeniei. De aceste modificări ar fi urmat să beneficieze grupări de ruși, respectiv arabi. 

Ce criterii voia să elimine Dăncilă din procedura acordării cetățeniei române:

- respectiva persoană cunoaște limba română și posedă noțiuni elementare de cultură și civilizație romanească, în măsură suficientă pentru a se integra în viața socială

- depunerea jurământului în limba română

Finalmente, dorința Vioricăi Dăncilă nu s-a concretizat, întrucât Ministerul Justiției era instituția care putea iniția respectivele modificări, dar Ana Birchall s-a opus. 

Pe 12 martie 2021, ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat, într-un interviu pentru g4media, că de câteva luni, de când s-a schimbat conducerea Autorității Naționale pentru Cetățenie, instituția și-a îmbunătățit activitatea și, totodată, a mai precizat că sunt "câteva puncte în care legislația poate fi corectată", în condițiile în care "au existat niște filiere acolo, total nesănătoase, aș zice de corupție și crimă organizată să spun așa, iar acele filiere își refac tentaculele destul de repede". De asemenea, ministrul Justiției a mai declarat că rețeaua de corupție din cadrul ANC și, implicit, acordarea ilegală a cetățeniei române pentru persoane din afara comunității europene, cu precădere din spațiul estic, ar putea aduce probleme României în relațiile cu partenerii strategici, cum ar fi, spre exemplu, SUA.

"Putem avea o problemă cu noi înșine în primul rând. La întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanții ambasadei nu mi s-au ridicat aceste probleme dar, repet, poate deveni o problemă pentru noi la un moment dat și deja e un început de problemă, să spun așa", a mai zis Stelian Ion într-un interviu acordat pentru g4media. 

Ceea ce trebuie subliniat este că Stelian Ion și-a manifestat interesul în legătură cu problemele din ANC doar la nivel declarativ, deși vorbim despre o instituție care necesită o atenție sporită din perspectiva securității naționale și a NATO, iar, mai mult decât atât, se desfășoară și o anchetă DNA, la care am făcut referire mai sus. În primul rând, Stelian Ion, în loc să o păstreze sub coordonare directă, a ales să delege atribuțiile de conducere a unei astfel de instituții de importanță strategică unui secretar de stat, mai precis avocatului Alexandru Paul Dimitriu, partener în casa de avocatură deținută de pesedistul Gheorghe Piperea, vedetă Sputnik. 

În al doilea rând, într-o postare pe Facebook, fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, a sancționat atitudinea ministrului Stelian Ion de a face reforme doar la nivel declarativ, în condițiile în care dispunea de la început de o inițiativă legislativă ce vizează îmbunătățirea activității ANC, pe care ea a lăsat-o moștenire, "la sertar", pentru a fi implementată de următorii miniștri non-PSD. De asemenea, Birchall a reiterat solicitarea ca ANC să fie reînființată sub forma unei direcții în cadrul Ministerului Justiției, ceea ce ar facilita "destructurarea rețelei infracționale privind acordarea cetățeniei române".

"Întrebând retoric: domnule ministru, chiar vreți reforma sau doar schimbarea unor tentacule cu altele? Sper ca domnul ministru să înțeleagă că lupta cu corupția, cu rețelele de crimă organizată etc se face prin acțiuni și fapte concrete, nu prin declarații și interviuri", a subliniat Birchall. 

"Din categoria "declarații trăsnite" sau "cum ne prefacem ca reinventăm apa caldă" astăzi o noua declarație a ministrului Justiției, domnul Ion! Într-un interviu recent, actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, ne-a ,,vorbit” despre filierele de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC). Acesta a spus ca ”acolo s-a schimbat conducerea". Mai mult, domnul ministru spune cu mare aplomb dar și manipulativ că "din momentul în care s-a schimbat conducerea a fost o îmbunătățire a activității, dar aceste filiere, își refac tentaculele destul de repede”. A mai adăugat ministrul că are ”mare încredere” în noua conducere ANC și că există ”câteva puncte în care legislația poate fi corectată”. ”Este o nouă conducere acolo de ceva timp și la nivel de top, și adjuncții au fost numiți de curând." Aș fi trecut cu vederea lipsa de fair play și colegialitate a domnului ministru care încearcă să minimalizeze realitatea și să se cocoațe pe munca mea și a altora dar este extrem de periculoasă această ezitare a ministrului, această lipsa de înțelegere a realității de la ANC și a riscurilor în acordarea cetățeniei române, această lipsă de acțiune concretă... alta decât declarații!  

Mai mult, sună interesant declarația ministrului Ion dacă nu am vedea ce se ascunde, în realitate, în spatele acesteia.  

Pai, în primul rând, observăm gravele inadvertențe ale ministrului, în sensul că activitatea ANC s-ar fi îmbunătățit exact de la venirea la conducerea ANC a doamnei Lenghel... venită la conducerea ANC de nici 3 luni! GREȘIT! În realitate, în 2019, ca urmare a multor plângeri primite în legătură cu posibile fapte de corupție, am dispus Corpului de control al ministerului Justiției efectuarea unui control de fond, poate cel mai amplu și mai serios control la această instituție. Raportul corpului de control a fost asumat și trimis, sub semnătura mea, inclusiv la DNA unde este un dosar în curs. Pentru acest raport și acel control eu m-am procopsit cu o nouă cerere de remaniere din partea doamnei Dăncilă care, la fel, nu înțelegea gravitatea de la ANC fiind preocupată de campania electorală și câte voturi câștigă de pe urma acordării cetățeniei române!  

În fapt, ACEL CONTROL (și ACEST RAPORT) a tăiat aripile rețelei infracționale de la ANC. De exemplu, am impus că din acel moment toate cererile de acordare a cetățeniei române au putut fi depuse numai după o programare online pe site-ul instituției. Deci, în limitele Legii nr. 21/1991, cererile erau depuse tot personal de solicitanți, dar prezentarea lor la sediul ANC sau la birourile teritoriale se putea realiza numai pe baza acelei programări prealabile online.

Aceasta programare a fost necesară tocmai pentru a stopa ,,săritul peste rând”. Îmi amintesc faptul că erau anumiți avocați în gratiile conducerii ANC, care preluau solicitanții din rând și îi aduceau în față la biroul de înregistrări cereri. După aceea, tot aceștia, interveneau pe lângă președinte și un vicepreședinte în scopul urgentării soluționării cererilor (deci în fața altora, cu încălcarea cronologiei). Apoi urma intervenția în scopul parcurgerii mai rapide a etapei verificărilor la Comisia de acordare a cetățeniei. Și aici existau persoane care nu efectuau verificări, nu cereau relații, deși înscrisurile depuse erau vădit falsificate. La interviu, nu mai vorbesc. Solicitanții de cetățenie știau dinainte întrebările și răspunsurile. Când apăreau sincope, adică dacă li se puneau alte întrebări și erau, evident, declarați respinși, membrii comisiei de interviu erau chemați să dea explicații conducerii.

Aceste lucruri au foste constatate în raportul Corpului de control al MJ. Toate aceste lucruri sunt scrise în raportul lăsat de mine și pe care domnul ministru trebuia să îl fi citit până acum. Practic, am devoalat mecanismul infracțional și a fost sesizat organul de urmărire penală competent DNA, precum și alte structuri cu atribuții în domeniu.  

Este de neînțeles cum de domnul Stelian Ion nu s-a interesat de aceste lucruri!  

În al doilea rând, este adevărat că eu am propus și argumentat de ce este necesară reorganizarea ANC și readucerea acesteia sub forma unei direcții în minister, exact așa cum a mai funcționat și în trecut. În continuare îmi susțin această propunere care este corectă atât din punctul de vedere al managementului resurselor umane și financiare, dar și pentru destructurarea rețelei infracționale privind acordarea cetățeniei române. Este surprinzător pentru mine cum un ministru care se vrea reformator refuză acest lucru. Păi dacă dumnealui vrea CU ADEVĂRAT stoparea fenomenului infracțional la ANC, cu asta ar trebui început urgent: Conducătorul instituției să NU fie demnitar, tocmai ca să poată fi tras la răspundere disciplinară. Este de neînțeles (sau poate nu) de ce domnul ministru a DELEGAT coordonarea ANC unui secretar de stat. Știți cui?? Exact: domnului Dimitriu. Da, ispita, care vine de la… da, de la un avocat cu un nume de condiment de PIPER atât de mult lăudat și promovat de rușii de la Sputnik!  

Cât despre modificările legislative care se impun pentru a elimina documentele false de exemplu îl rog pe domnul ministru să caute în minister pentru că legea cu modificările necesare este deja lăsată de mine în draft doar să fie semnata și promovată în guvern... și este o lege bine scrisă, introducând elemente de siguranță, inclusiv apostila!  

Întrebând retoric: domnule ministru, chiar vreți reforma sau doar schimbarea unor tentacule cu altele? Sper ca domnul ministru să înțeleagă că lupta cu corupția, cu rețelele de crimă organizată etc se face prin acțiuni și fapte concrete, nu prin declarații și interviuri.

P.S. Apropos, doamna președinta de la ANC este o doamnă care cumulează o frumoasă pensie specială cu salariul... că tot se discută cu atâta aplomb de pensiile speciale!", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.