DODON, FĂCUT ȘAH-MAT. Mariana Durleșteanu a refuzat sprijinul PSRM pentru funcția de premier. Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu


DODON, FĂCUT ȘAH-MAT. Mariana Durleșteanu a refuzat sprijinul PSRM pentru funcția de premier. Maia Sandu l-a desemnat pe Igor Grosu

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, este canddiatul desemnat de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut de șeful statului în urma consultărilor cu fracțiunile parlamentare, scrie Deschide.md.

Mariana Durleșteanu, propusă de PSRM și Partidul „Șor”, și-a retras candidatura de la funcția de prim-ministru al R.Moldova. Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook și a apărut chiar în momentele când reprezentanții fracțiunii PSRM și liderul socialist, Igor Dodon, se aflau la consultări cu președintele țării. 

Maia Sandu a declarat că a luat act de refuzul Marianei Durleșteanu de a candida la funcția de prim-ministru, fiind propusă de fracțiunile PSRM și „Șor”. Ea a precizat că Igor Grosu urmează să vină în Parlament cu echipa și programul de activitate a Guvernului.

Analistul și consultantul Cristian Hrițuc, specialist în R. Moldova, a rezumat pe pagina sa de Facebook ziua politică de la Chișinău: „În timpul consultărilor dintre PSRM și Maia Sandu, candidatul socialiștilor la funcția de premier, Mariana Durleșteanu, anunță că se retrage. Dodon a fost prins în offside total, la conferința de presă se vedea că acesta nu aflase încă.

Maia Sandu anunță că îl desemnează premier pe șeful interimar al PAS; Igor Grosu. Acesta declarase după consultări, adică înainte cu vreo două ore de desemnarea sa, că PAS nu vrea un executiv cu un” mandat scurt” și că trebuie întărit actualul guvern demisionar. Nici el habar n-avea de ce o să i se întâmple.

Cine a ”retras-o” pe Durleșteanu l-a pus cu spatele la zid pe Dodon și a salvat-o în extremis pe Maia Sandu. Înainte de aceste consultări, în urma deciziei CCM (Curtea Constituțională- n.red.) și în urma formalizării alianței PSRM-SHOR, Igor Dodon avea speranța că își va pune un nou guvern.

În acest moment, Igor Dodon n-are decât o opțiune. Să voteze premierul propus, altfel, dacă se ajunge la anticipate, acesta va obține un scor execrabil”.

FOTO: Newsmaker.md

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.