Vrem Diaspora acasă. Dar să nu ne deranjeze


Vrem Diaspora acasă. Dar să nu ne deranjeze

Într-un județ de prin Moldova era un baron roșu. De mult el acolo stăpânea, se îmbogățea, iar județul sărăcea. 

Mulți locuitori au luat calea străinătății. Unul dintre ei, cavaler idealist, s-a întos să se lupte cu baronul. Lucra în altă țară dar venea și acasă, pe banii lui, pentru asta. 

A învățat politică și administrație. Într-o zi a vrut să se întoarcă de tot, în orașul pe care nu l-a uitat niciodată. Oraș unde oamenii beau vin, iar primarii, de culoare roșie, merg la închisoare pentru corupţie. Două tradiții locale. 

Eroul nostru a vrut să fie primar. Este membru al partidului care promitea schimbări majore. Dar când să înceapă acțiunea, surpriză. Colegii săi din orașul natal spun că au un candidat mai bun decât el. Un fost om de curte al baronului roșu, aflat pe la a patra tinerețe. 

Un suflu nou pentru oraș. Acesta a fost candidatul schimbării. A câștigat alegerile. Acum se pregătește de închisoare. Odată ajuns în funcție, a băgat și el mâna în sacul public. Tradiția se respectă, nu se comentează. Al patrulea primar la rând. Oamenii continuă să bea vin. Schimbarea se amână. 

Voi ce ați face în locul cavalerului întors acasă ? Ați continua lupta sau v-ați întoarce în țările mai calde ?

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.