Matei Dobrovie: "În sfârșit UE s-a trezit!". Sancțiuni adoptate contra unor oficiali chinezi


Matei Dobrovie: "În sfârșit UE s-a trezit!". Sancțiuni adoptate contra unor oficiali chinezi

Uniunea Europeană a convenit miercuri, 17 martie, asupra adoptării de sancțiuni împotriva unor oficiali chinezi considerați responsabili de încălcarea drepturilor omului, au dezvăluit doi diplomați europeni pentru agenția Reuters. Ambasadorii statelor membre au aprobat impunerea de interdicții de călătorie și înghețarea activelor a patru oficiali chinezi și a unei entități, numele acestora urmând să fie făcute publice după reuniunea miniștrilor de externe ai UE din 22 martie. Diplomații au afirmat că sancțiunile au fost adoptate în legătură cu abuzurile comise împotriva minorității uigure Xinjiang și reflectă îngrijorările tot mai mari privind situația din regiunea Xinjiang atât în Europa cât și în Statele Unite și Canada. Ultima oară când UE a aplicat sancțiuni împotriva Chinei, al doilea cel mai mare partener comercial al blocului comunitar, a fost în iunie 1989 când a impus un embargou împotriva vânzării de arme către Beijing în urma reprimării brutale a protestelor din Piața Tiananmen. (citiți mai multe detalii pe Hotnews)

Fostul deputat PNL Matei Dobrovie a salutat decizia UE de a impune sancțiuni unor oficiali chinezi, adăugând că nu este suficient, Partidul Comunist Chinez trebuind tras la răspundere pentru mușamalizarea epidemiei COVID-19. 

"În sfârșit UE s-a trezit! Uniunea Europeană va impune sancțiuni unor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului, în special a reprimării minorității uigure din Xinjang. Este primul astfel de act de la embargoul impus în 1989 după represiunea sângeroasă din Piața Tiananmen. Decizia va fi formalizată de miniștrii de Externe ai statelor membre lunea viitoare.  

Pe lista persoanelor cărora li se va impune interdicția de a călători în UE și le vor fi înghețate activele financiare din spațiul comunitar se regăsesc 4 oficiali și entități acuzate de abuzuri împotriva uigurilor. Este un început timid, dar este totuși un început.  

Partidul Comunist Chinez trebuie sancționat și tras la răspundere mult mai puternic nu doar pentru modul inuman în care-i tratează acasă pe tibetani, creștini, uiguri sau practicanți Falun Gong acasă, ci și pentru mușamalizarea epidemiei de coronavirus la începutul ei și infectarea întregii planete cu virusul care costă acum vieți omenești în toată lumea. Sunt fapte de o gravitate extremă, împotriva umanității, imprescriptibile!", a scris Dobrovie pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.