Superimunitatea magistraților. Monica Macovei: "Stelian Ion mi se pare ezitant" / "UDMR este interesat de un singur lucru: să fure și să nu fie pedepsiți"


Superimunitatea magistraților. Monica Macovei: "Stelian Ion mi se pare ezitant" / "UDMR este interesat de un singur lucru: să fure și să nu fie pedepsiți"

Fosta ministră a Justiției, Monica Macovei, a criticat, într-un interviu acordat publicației Libertatea, amendamentul adoptat de PNL, USRPLUS, UDMR și minorități care prevede că CSM va emite un aviz obligatoriu pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor. Concret, Monica Macovei a precizat că "CSM a fost și este un protector al sistemului", dat fiind numărul redus de magistrați sancționați disciplinar, iar pe cale de consecință amendamentul adoptat în Comisia Juridică a Camerei Deputaților reprezintă fără doar și poate o superimunitate. 

"În mod vădit și clar. și fără niciun dubiu este o superimunitate, care nu are ce căuta în legislația românească. Și în legislația niciunei țări democrate. Magistrații, ca toată lumea, și ei pot comite infracțiuni. Și în acest moment există destule garanții: avizul CSM pentru percheziție, deci dacă nu-l ai, nu poți să percheziționezi un magistrat. Avizul CSM pentru reținerea pentru 24 de ore sau pentru arestarea preventivă. Acum dacă mai punem și pentru trimiterea în judecată, asta înseamnă că blocăm orice dosar. Pentru că CSM a fost și este un protector al sistemului, cu mici perioade când s-a comportat mai rezonabil. Uitați-vă câți magistrați sancționați disciplinar sunt. Foarte puțini. Deci, este inadmisibil. De ce să nu decidă instanța? Tot ei să decidă? O să decidă un judecător. Nu au încredere în judecători?", a zis Macovei.

Totodată, Macovei a avertizat că UDMR nu a făcut jocuri murdare în privința sistemului de Justiție doar din 2016 încoace. "UDMR este interesat de un singur lucru: să fure și să nu fie pedepsiți", a subliniat Macovei. Pe de altă parte, fosta ministră a Justiției a atras atenția că actualul ministru, Stelian Ion, este ezitant și cedează foarte ușor în fața celor de la UDMR. 

Reporter: UDMR susține că măsura este pentru protecția magistraților… 

Monica Macovei: Eu am petrecut doi ani cu UDMR într-un guvern și bătălia lor a fost în permanență împotriva legilor justiției. UDMR s-a opus adoptării legii declarațiilor de avere și de interese, în februarie 2005. Iar când au văzut că ne îndreptăm spre adoptare în Guvern, s-au ridicat și au plecat. Marko Bela s-a ridicat și a plecat. A votat împotrivă. Conflictul de interese, infracțiunea. Tot așa. UDMR era foarte interesat de ce venea de la justiție. Devenise de spaimă.

Reporter: Totuși, ce ar avea de câștigat UDMR de pe urma acestui amendament, care, de altfel, a fost introdus de un deputat de la grupul minorităților naționale? 

Monica Macovei: Se pun bine cu justiția, pentru că au avut și ei condamnații lor. Cui îi place să fie anchetat? Nimănui, nici nouă. Problema este de ce oamenii obișnuiți sunt anchetați fără niciun aviz. OK, punem la percheziție, reținere și arestare. La parlamentari e în Constituție, la magistrați este în lege. Această putere în stat numită magistratură este superprotejată în mod nejustificat așa cum nu există în nicio țară. Iar experiența mea cu UDMR a fost că s-au opus la absolut tot ce a însemnat o nouă incriminare. Legată de corupție, de fraude, de spălare de bani, de conflict de interese. La toate s-au opus.

Reporter: Cum ați evalua prestația noii echipe guvernamentale în materie de Justiție? 

Monica Macovei: Au fost încurajatori în campanie, acum văd că sunt ezitanți. Îmi amintesc că ministrul justiției, domnul Stelian Ion, a spus: desființăm imediat Secția Specială. Acum, iată la ce s-a ajuns. A spus că va extinde vârsta de pensionare. Pentru că asta s-a făcut în 2005. Vârsta de pensionare s-a redus, că de asta avem mulți pensionari tineri, în jur de patruzeci și ceva de ani, când sunt în puterea forțelor și a cunoștințelor lor, să facă anchete sau să judece: ca să scăpăm de dinozauri. Că nu puteau asimila acel corp european de legi, directive și așa mai departe. Dar după trei ani, trebuia schimbată. Doar că n-a mai schimbat-o nimeni. Eu rețin că a spus că va schimba. Acum nu mai aud nimic. 

Reporter: Ținând cont de experiența dumneavoastră în raport cu ceea ce ați numit aici „sistemul”, ce sfat i-ați da actualului ministru al justiției? 

Monica Macovei: Să fie hotărât. Să nu cedeze. Să nu se lase în niciun fel. Până la urmă, de semnătura lui depinde, de exemplu, avizarea tuturor actelor normative care vin de la orice minister. Șantajează CSM? Șantajează UDMR? Nu ceda, pentru că și tu ai putere. Deocamdată mi se pare ezitant. Am văzut că dânsul a criticat această înțelegere. Dar au făcut-o! USR cu UDMR au făcut-o. UDMR este interesat de un singur lucru: să fure și să nu fie pedepsiți. Și acum se pun bine cu magistrații, care, la rândul lor, sigur că nu vor să fie trimiși în judecată. Cine vrea să fie trimis în judecată? Mai bine nu desființam acum secția specială decât să accept asta. Și găseam o altă soluție.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.