Ministrul Apărării ne-a predat la tablă scurgerea de informații clasificate. Spionii dandana ai lui Ciucă dormeau în post


Ministrul Apărării ne-a predat la tablă scurgerea de informații clasificate. Spionii dandana ai lui Ciucă dormeau în post

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vizitat marți Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. O unitate de învățământ superior pe care el însuși a absolvit-o înainte de Revoluție, laolaltă cu alți comandanți ai Armatei Române. Foști sau actuali.  

Spre seară, cei care se ocupă de comunicarea publică a MApN au postat pe contul de Facebook al ministrului câteva fotografii de la eveniment. Am făcut un scurt inventar al datelor sensibile care s-au scurs în spațiul public. e-mailul și parola de acces a Call Centerului Sibiu (e-mail creat pe platforma vaccinare-covid.gov.ro); userul și parolă pentru „acces laptopuri” și, cel mai grav, datele de acces (user name, parola) într-un sistem de videoconferințe, pe un server al STS (videostsisp.ro). Plus un număr de telefon atașat acestui sistem.

Mai-marii MApN au încercat să ascundă propria incompetență sub preș și au comunicat public că parolele au fost schimbate rapid și că nu a existat nicio tentativă de accesare neautorizată. Cu alte cuvinte, spionii țărilor ostile României- agenții GRU, serviciul secret al Armatei Rusiei, de pildă- nu au compromis datele. Ni se spune, practic, în cel mai pur stil milițienesc, să „circulăm pentru că nu este nimic interesant de văzut”.

Pentru această gafă de proporții, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a devenit în scurt timp motivul bășcăliei generalizate pe rețelele sociale. Pe bună dreptate. Ca să nu mai vorbesc de ofițerii din armatele partenere NATO ale României. Sunt convins că abia așteaptă să ne încredințeze secretele Alianței, ca să apară pe contul de Facebook al domnului Ciucă.

Numai că nu prea e de râs. Ce s-a întâmplat la Sibiu nu este o simplă gafă. Este un incident de securitate. În orice țară cu respect pentru propria securitate națională, după un astfel de incident, ministrul Apărării și responsabilii pentru declanșarea lui își dădeau demisia imediat.  

Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu nu este un obiectiv civil. Este un obiectiv militar, care trebuie să se bucure de protecția contrainformativă din partea Direcției de Contrainformații și Securitate Militară (DCiSM), condusă de generalul Marian Hăpău.  

Pe acea tablă putea să scrie orice. Responsabilii cu comunicarea publică a ministrului Nicolae Ciucă, deși militari și ei, nu aveau de unde să știe dacă acele date sunt secrete de serviciu, strict secrete sau secrete de importanță deosebită. Ofițeri de contrainformații militare trebuia să fie în sală, din ordinul gen. Hăpău, și să se asigure că acele parole nu sunt fotografiate și nu sunt postate pe Facebook. Nu de alta, dar sunt plătiți din bani publici ca să asigure protecția contrainformativă a ministrului Apărării.

De ce trebuie luate aceste măsuri de protecție? Putem presupune că ministrul Apărării, indiferent de numele lui, este o țintă pentru serviciile secrete militare din țările ostile României. Am dat mai sus drept exemplu GRU, pentru că este unul dintre cele mai active în țara noastră, ca de altfel și în alte state-membre ale Uniunii Europene.  

Este de la sine înțeles că monitorizarea comunicării publice a ministrului Apărării din România este o activitate banală pentru spionii militari ruși. E vorba de surse deschise.

În momentul în care pe contul de Facebook al ministrului Nicolae Ciucă a apărut fotografia respectivă, agentului GRU de serviciu în acel moment i-ar fi luat doar câteva minute să exploateze această breșă de securitate cibernetică, să acceseze acele platforme, inclusiv serverul STS, și, cu ajutorul unor softuri dedicate, să „tragă” un volum important de informații de pe ele. Vulgarizez, desigur, dar vreau să înțelegeți că ce s-a întâmplat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu este grav. Infrastructură sensibilă a statului român a fost compromisă de către cei care trebuia să-i asigure securitatea cibernetică.

Nu de alta, dar am observat cât de grijuliu este ministrul Nicolae Ciucă atunci când vine vorba de vaccinarea rubedeniilor militarilor, în centre de vaccinare conspirate, ca să plesnească prostimea de ciudă.  

Mă refer la cazul Lehliu,  în care ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost legat de stâlpul infamiei pentru că, vezi Doamne, ar fi afectat securitatea națională a României. Bine că a protejat-o ministrul Ciucă. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.