Gând pios în memoria Prințului Șerban Ghica, cel mai bun prieten al Seniorului Corneliu Coposu. Torturat de Securitate, a suferit 6 ani în temnițele și lagărele de exterminare comuniste. 102 ani de la nașterea Prințului


Gând pios în memoria Prințului Șerban Ghica, cel mai bun prieten al Seniorului Corneliu Coposu. Torturat de Securitate, a suferit 6 ani în temnițele și lagărele de exterminare comuniste. 102 ani de la nașterea Prințului

Președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu  – l-am numit pe Ion-Andrei Gherasim, fost șef de cabinet al regretatului Senior și nepot al doctorului Ilie Lazăr, odinioară cel mai tânăr semnatar al actului Marii Uniri de la Alba Iulia – amintește, pe pagina de Facebook a domniei sale, că astăzi, 25 martie, se împlinesc 102 ani de la nașterea Prințului Șerban (Bani) Ghica, considerat de Seniorul Corneliu Coposu ca fiind cel mai bun prieten al său. 

Deoarece a fost o personalitate marcantă a PNȚ, Prințul avea să fie anchetat bestial chiar de Alexandru Nicolschi și Gheorghe Pintilie, urmând să stea 6 ani în temnițele și în lagărele de exterminare ale dictaturii comuniste, fără a fi condamnat. A rămas o pildă de rezistență, umanitate și demnitate de-a lungul întregii sale vieți.  

Podul.ro vă prezintă comentariile domnului Ion-Andrei Gherasim, deopotrivă cu fotografiile postate: 

”Astăzi, 25 martie 2021, se împlinesc 102 ani de la nașterea celui care a fost Prințul Șerban(Bani) Ghica, considerat de Seniorul Corneliu Coposu ca fiind cel mai bun prieten al său.

A fost unul dintre membrii-fondatori ai PNŢCD; vicepreşedinte al partidului şi preşedinte al organizaţiei Capitalei imediat după 1990; în tinereţe a fost membru al echipei naţionale de rugby şi preşedinte al Federaţiei de specialitate .

Prințul Ghica descinde dintr-o veche familie de domnitori ai Tarii Romanesti si Moldovei, printre care si Ion Ghica, scriitorul devenit, in 1854, bei al Insulei Samos.

A absolvit Institutul Politehnic, Facultatea de Mine si Metalurgie, promotia '42, apoi a facut studii de inginerie la Birmingham, in Anglia.

In 1943, s-a inscris in PNT si Iuliu Maniu l-a dat pe mana a doi lideri ardeleni ai PNT, avocatul Ilie Lazar si Ghita Pop, sa-l formeze.

Bani Ghica a fost unul dintre organizatorii mitingului din seara zilei de 8 noiembrie 1945, cand PNT si PNL au organizat o mare manifestare de ziua de nume a regelui Mihai. Bande de comunisti condusi de Gheorghe Apostol, adusi cu camioanele din fabrici, au incercat sa sparga manifestatia, s-a tras cu arme de foc asupra coloanelor de manifestanti, au fost morti si raniti. A fost urmarit personal de catre Alexandru Nicolschi, numit in acea perioada seful Corpului Detectivilor din Siguranta Statului. Sub presiunile anglo-americanilor, guvernul Groza a trebuit sa stopeze temporar procesul organizatorilor manifestatiei din 8 noiembrie.

In 1946, a candidat pe lista PNT pentru un post de deputat. A stat 6 ani la puscarie, fara sa fie judecat. L-au anchetat cu brutalitate Nicolschi si Gheorghe Pintilie, zis Pantiusa, sefii cei mari ai Securitatii. A trecut prin 7 puscarii si lagare de munca.

In lumea rugbyului românesc, Serban Ghica a ramas un nume de referinta. El a activat la prima echipa infiintata la noi in tara, Tenis Club, unde a jucat primul sau meci in 1935, la doar 15 ani, evoluand pe postul de aripa. A cucerit patru titluri de campion cu Tenis Club Roman. La 18 ani debuta chiar la echipa nationala, participand la Turneul Expozitiei Internationale de la Paris, cel mai tanar jucator din acea perioada. In aceeasi perioada a fost ales in Biroul Federal, un adevarat eveniment pentru respectiva epoca, pentru ca in 1943 sa ajunga chiar presedinte al FRR, fiind si capitan al nationalei.

Eliberat in 1969, Serban Ghica a plecat ca sef de santier la Buzau, unde a infiintat o echipa cu care a promovat in prima divizie si a castigat Cupa Romaniei.

Pe 26 iulie 2006, Prințul Șerban Ghica a plecat spre cele veșnice, lăsând în urma lui amintirea unui om luptător și fidel până la capăt principiilor și ideilor adevărate!

Dumnezeu Să-l odihnească în pace!”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.