VIDEO. UPDATE. Vandalii anti-restricții. Au spart magazine cu pietre și au atacat forțele de ordine, rănind 12 jandarmi. Cum a oprit senatoarea Șoșoacă o presupusă lovitură de stat pregătită de o grupare a protestatarilor: „Se pare că domnul Diplan atacă clădirea Guvernului. Nu vă duceți acolo. Este lovitură de stat!”


VIDEO. UPDATE. Vandalii anti-restricții. Au spart magazine cu pietre și au atacat forțele de ordine, rănind 12 jandarmi. Cum a oprit senatoarea Șoșoacă o presupusă lovitură de stat pregătită de o grupare a protestatarilor: „Se pare că domnul Diplan atacă clădirea Guvernului. Nu vă duceți acolo. Este lovitură de stat!”

Protestele au degenerat în Bucureşti, în zona magazinului Unirea, unde au avut loc ciocniri între jandarmi și manifestanți, după ce forțele de ordine reușiseră să calmeze spiritele încinse în Piața Victoriei și să-i îndepărteze pe protestatari de clădirea Guvernului care ar fi fost la un moment dat în pericol de a fi atacată de Pompiliu Diplan și de cei „care au venit de la Universitate”, după cum zbiera într-un live senatoarea Diana Șoșoacă. Aceasta din urmă le-a spus celor alături de care protesta să rămână „luptători pentru libertate cu Constituția în mână” și să nu atace forțele de ordine. 

„Nu permiteți violențe. Nu vă duceți acolo. Înseamnă atac asupra guvernului. Delimitați-vă de violenți. Dați-vă în spate că altfel ne arestează. Lăsați-i pe cei care atacă Guvernul. E cu totul altă manifestație aceea. Atenție! Se pare că domnul Pompiliu Diplan atacă clădirea Guvernului. Nu vă duceți acolo. Luați copiii de acolo că vor trage. Ați înnebunit la cap?! Treceți cu copiii la Antipa. Ați venit cu copiii aici? Nu avem voie la clădirea Guvernului. Cei care au venit de la Univesitate atacă clădirea Guvernului, ceea ce nu este voie. Înseamnă lovitură de stat. Este clădirea de cod zero. Nu ai voie să te duci acolo. Ascultați ce vă spun dacă vreți să rămânem luptători pentru libertate cu Constituția în mână. Eu niciodată n-am luptat împotriva legii. Stați aici, lăsați-I pe ei în pace, să-I aresteze. Ăștia sunt diversioniști. (…) Nu cumva să vă luați de trântă cu jandarmii. Nu-i jigniți, nu-i atacați”, a urlat Șoșoacă într-un Live pe Faceboook. (vezi AICI de la minutul 31)

Pompiliu Diplan, acuzat de senatoarea Șoșoacă că ar fi intenționat o lovitură asupra clădirii guvernului, este, printre altele, fost coleg de Politehnică de-al infractorului Liviu Dragnea, devenit cunoscut în spațiul public pentru aplauzele la adresa lui Vladimir Putin din fața Ambasadei Rusiei de la București, dar și pentru incidentele de la Iași din timpul pelerinajului de la Cuvioasa Parascheva, când s-a îmbrâncit cu forțele de ordine și a incitat la nepurtarea măștii. Atunci a acționat cot la cot cu senatoarea Șoșoacă. Mai multe detalii AICI și AICI

Ioana Ciurlea, reporterul care transmitea evenimentul pentru Digi24 din Piața Victoriei, a fost hărțuită minute în șir de un protestatar agresiv verbal și împiedicată, de țipetele acestuia, să intre în direct la emisiunea lui Cosmin Prelipceanu, timp în care jandarmii aflați în zonă nu s-au grăbit să intervină.  

La Piața Unirii zeci de protestatari au aruncat cu pietre în jandarmi, în dubele acestora, în magazinele de pe margini și stațiile de autobuz, spărgând geamuri și distrugând mobilier stradal. Surprinși inițial de atacul manifestanților, jandarmii au reușit să se replieze și să intervină pentru restabilirea ordinii. Mulți dintre vandali au fost încătușați și urcați în dube pentru a fi  duși la secție. În mai multe puncte din zonă, Jandarmeria a folosit gaze lacrimogene. Cel puțin un jandarm a fost filmat cu fața plină de sânge.  

UPDATE. Reprezentanţii Jandarmeriei au relatat marţi dimineață cum s-au desfăşurat violenţele de marţi noaptea din Capitală, precizând că au fost identificate 188 de persoane implicate în incidente, iar12 jandarmi au fost răniţi, trei ajungând la spital. Ei au afirmat că un grup de manifestanţi s-a aşezat pe carosabil, trei persoane au încercat să iasă din coloana de manifestanţi, iar la intervenţia jandarmilor au devenit violenţi şi au aruncat cu pietre în jandarmi. Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, împreună cu Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti şi cu Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti au organizat marţi dimineaţă o declaraţie de presă pe tema incidentelor de marţi noaptea, când persoane violente infilitrate printre cei care manifestau împotriva restricţiilor de circulaţie, au aruncat cu pietre în jandarmi, au distrus automate stradale şi magazine, mai mulţi dintre ei fiind reţinuţi. (sursa: news.ro)


Judecând după fizionomia și ținuta protestatarilor agresivi, dar chiar și a celor mai pașnici, mulți spectatori au opinat în zona rețelelor sociale că aceștia ar putea fi reprezentanți ai „industriei de noapte subterane” din București, puternic afectată de măsurile de restricție. Mai exact ar fi vorba de proxeneți și traficanți de droguri care nu mai au unde să-și plaseze marfa și cui să ofere serviciile femeilor pe care le exploatează.  

„Păi ce ai făcut guvernule, mânca-ți-aș ! Ți-ai pus în cap toată lumea interlopă,ți-ai pus în cap traficanții de carne vie și stupefiante, care nu mai au unde să își plaseze "marfa " dacă suspenzi viața de noapte. Ți-ai pus în cap fufele și cocalarii care dorm ziua și petrec noaptea.  Ți-ai pus în cap,zona gri spre negru a societății și acum te-ai trezit cu ea in stradă.  Până ieri nu știam că dragul meu Sibiu are "ferentariul" său,(foto-imagini de la protestul de azi), nici Galațiul, Pitestiul,Aradul,Clujul,Timișoara, s.a.m.d”, a scris Adrian Nicolae pe pagina sa de Facebook.  

Altercații între protestatari și forțele de ordine s-au mai înregistrat, din informațiile disponibile luni dimineață, la Drobeta Turnu Severin, Craiova și Brăila. 

SURSA FOTO: Bogdan Buda/ Facebook

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.