Protestatarii anti-restricții. Ramona Ursu pune punctul pe i: "E simplu să spunem că toți sunt tâmpiți. Că sunt șoșoace și simioni. Doar că nu sunt toți așa și oamenii au nevoie constant de argumente"


Protestatarii anti-restricții. Ramona Ursu pune punctul pe i: "E simplu să spunem că toți sunt tâmpiți. Că sunt șoșoace și simioni. Doar că nu sunt toți așa și oamenii au nevoie constant de argumente"

Jurnalista Ramona Ursu a subliniat într-o postare pe Facebook că o parte dintre protestatarii care au ieșit în stradă împotriva noilor restricții, în București, dar și în multe alte orașe, nu trebuie puși în aceeași oală cu cei din tabăra Simion&Șoșoacă, căci la protest au fost și "oameni absolut raționali, care nu au nicio legătură cu cei doi, (...) dar care pur și simplu nu înțeleg, de exemplu, de ce magazinele s-au închis ieri la 6 sau de ce se închid sălile de sport" ori "de ce autoritățile se contrazic în mod constant pe măsurile privind gestionarea pandemiei".

"Știu, e simplu să spunem că toți sunt tâmpiți. Că sunt șoșoace și simioni. Doar că nu sunt toți așa și oamenii au nevoie constant de argumente, de explicații raționale, de profesioniști în instituții publice, care să inspire încredere. Oamenii au nevoie de soluții care să fie și puse în practică. Iar Statul are obligația să ofere toate lucrurile astea. Asta e datoria Statului, să muncească în folosul cetățenilor lui și să găsească toate variantele pentru a colabora și a se înțelege cu ei", a mai reliefat jurnalista Ramona Ursu.

Redăm postarea integrală: 

"Cel mai convenabil pentru Statul ăsta înapoiat, rigid, netransparent și incapabil să colaboreze cu cetățenii lui e ca noi, cei care mai gândim cu mintea noastră și pricepem ce ni se întâmplă, să spunem că toți cei care au manifestat în seara asta sunt spălați pe creier de Șoșoacă și de Simion, sunt proști, vânduți, oameni de partid, inconștienți, ticăloși etc. Dacă facem asta, își ia Statul de-o grijă cu noi toți, nu mai trebuie să ne dea nicio explicație și nu mai trebuie să depună niciun efort ca să ne facă să înțelegem logic de ce se iau anumite măsuri în pandemie. Mai ales după un an în care, în mod evident și absolut normal, toată lumea e obosită de atâta boală și de restricții.  

Și nu mai trebuie nici să ne explice, același Stat, de ce anumiți domni și doamne se ceartă aproape zi de zi pe niște mize politice stupide, în loc să conducă țara asta cu responsabilitate, să gestioneze cât mai bine pandemia, campania de vaccinare, să suplimenteze cât e nevoie paturile la ATI, să găsească cele mai bune soluții pentru școli, pentru economie și să comunice toate astea astfel încât mesajele să ajungă și să fie înțelese de absolut toți cetățenii. Să existe armonie în decizii și să nu mai auzim nșpe mesaje diametral opose din partea autorităților, pe aceeași temă.  

Sunt total pentru respectarea regulilor privind distanțarea socială, pentru purtarea măștii când e cazul, m-am vaccinat și consider că asta este o modalitate de a ne proteja și pe noi, și pe ceilalți și de a scăpa de pandemie. Detest ca cineva să-și bată joc de drepturile mele de cetățean, de sănătatea mea, de viața mea. Știu că situția e gravă, știu că medicii sunt epuizați, știu că suntem în pericol, știu că boala asta nu iartă pe nimeni. Am cunoscuți care au murit de Covid și știu familii întregi dărâmate de moarte și de suferință. Nu există niciun argument care să mă convingă că trăim vreo conspirație mondială sau că suntem sub dictatură medicală ori mai știu eu ce tâmpenii. Întotdeauna voi fi în tabăra celor care urmează știința, nu medicina pe Google. Însă nu accept ca cei care ne conduc să respecte “așa și așa” măsurile pe care tot ei le impun (nu, chiar nu accept și nu găsesc nicio scuză ca, atunci când ocupi poziții-cheie în stat și vorbești despre cât de tragică e situația, tu, autoritate, să nu-ți respecți propriile reguli). Nu accept ca Statul să nu aplice legea (de exemplu, să nu dea amenzi atunci când chiar trebuie date). Nu accept o comunicare împiedicată în orgoliile stupide ale unora. Nu accept lipsa de tansparență și lipsa de reacție a autorităților la probleme absolut seriose ridicate în spațiul public (nu o dată, relatând în presă despre anumite probleme importante legate de pandemie, nici naiba nu avea vreo reacție, deși cei responsabili ar fi fost obligați să aibă).

Am participat la multe proteste și niciodată nu am susținut violența. Nici măcar atunci când Jandarmeria era la comanda unui infractor, motiv pentru care și eu, la fel ca mulți alții, am fost sufocată în Piața Victoriei. N-am niciun dram de respect față de cei care au strigat “Asasinii!”, blocând o ambulanță, sau față de unii care urlă acum aiurea “Libertate!”  

Însă știu că, în seara asta, în Piața Victoriei, pe lângă cei din tabăra Simion&Șoșoacă, au mers și oameni absolut raționali, care nu au nicio legătură cu cei doi. Ba chiar îi disprețuiesc. Și scriu asta nu pentru că am auzit pe nu știu unde, ci pentru că pe unii dintre acești oameni îi cunosc, am stat de vorbă cu ei. Sunt oameni care s-au vaccinat, care n-au absolut nicio problemă să poarte mască, să respecte distanțarea, să se protejeze și să îi protejeze și pe ceilalți. Sunt oameni care știu cât de gravă e boala asta. Dar sunt oameni care pur și simplu nu înțeleg, de exemplu, de ce magazinele s-au închis ieri la 6 sau de ce se închid sălile de sport (da, cei de care spun chiar fac sport regulat și nu înțeleg de ce, deși s-au vaccinat, nu o pot face în continuare) sau măcar care e perspectiva, la ce și când vom ajunge dacă respectăm tot ce e de respectat acum? Sau nu înțeleg de ce autoritățile se contrazic în mod constant pe măsurile privind gestionarea pandemiei. Oamenii de care vă spun sunt raționali, inteligenți, nici vorbă de conspiraționiști și ar înțelege dacă li s-ar explica coerent și dacă autoritățile le-ar da încredere, nu n dovezi că bâjbâie prin pandemie.  

Știu, e simplu să spunem că toți sunt tâmpiți. Că sunt șoșoace și simioni. Doar că nu sunt toți așa și oamenii au nevoie constant de argumente, de explicații raționale, de profesioniști în instituții publice, care să inspire încredere. Oamenii au nevoie de soluții care să fie și puse în practică. Iar Statul are obligația să ofere toate lucrurile astea. Asta e datoria Statului, să muncească în folosul cetățenilor lui și să găsească toate variantele pentru a colabora și a se înțelege cu ei".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.