DOCUMENT Stelian Ion păstrează "formula Iordache" prin care magistrații pot beneficia de o pensie specială mai mare decât salariul. Ministrul Justiției se lăudase recent că va rezolva problema


DOCUMENT Stelian Ion păstrează "formula Iordache" prin care magistrații pot beneficia de o pensie specială mai mare decât salariul. Ministrul Justiției se lăudase recent că va rezolva problema

La sfârșitul anului 2017, zece parlamentari, în frunte cu pesedistul Florin Iordache, au inițiat un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Ulterior, proiectul de lege a intrat în vigoare, iar astfel magistrații au putut ieși la pensie cu pensii mai mari decât salariul lor după recalculări. Cei 10 artizani ai legii au fost 7 deputați PSD - Oana-Consuela Florea, Claudia Gilia, Nicuşor Halici, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Ştefan-Ovidiu Popa, Alina-Elena Tănăsescu, un deputat ALDE, Steluța Cătăniciu, și doi senatori PSD, Robert Cazanciuc și Șerban Nicolae.

În data de 18 martie 2021, ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că în legile justiției trebuie rezolvată "anomalia" prin care pensiile magistraților sunt mai mari decât cuantumul salariilor, menționând că cele trei legi sunt în lucru la ministerul pe care îl conduce.

"Din punctul meu de vedere, un lucru pot spune acum foarte asumat. Nu este normal ca pensiile să depăşească cuantumul salariilor. Deci lucrul acesta îl voi spune răspicat. Sunt foarte mulţi magistraţi care ştiu acest lucru. Această chestiune trebuie rezolvată, din punctul meu de vedere, printr-o modificare legislativă", a afirmat Stelian Ion, la Parlament, întrebat care este opinia sa în privinţa pensiilor speciale ale magistraţilor.

Întrebat dacă Ministerul Justiției va veni cu o propunere, Stelian Ion a răspuns: "Avem legile justiţiei în lucru. Sunt pe partea finală a dezbaterii publice şi vom face publice aceste variante ale celor trei legi. Şi în acele legi această anomalie, din punctul meu de vedere, aceea că pensia poate depăşi cuantumul ultimului venit, aceasta cu siguranţă trebuie rezolvată".

"Vom vedea care este şi părerea magistraţilor, se va da un aviz şi în CSM, vom vedea cum se va aplica legea în timp, dar fix această chestiune eu cred că trebuie rezolvată acum. Este o chestiune pe care am discutat-o şi mi-o voi asuma. Nu cred că acesta este motivul pentru care magistraţii stau în continuare în funcţie şi îşi desfăşoară activitatea, că ar fi singurul motiv care îi face să rămână în profesie.

Dacă venim cu alte reglementări care să-i determine să rămână în profesie, eu cred că se va întâmpla lucrul acesta. Oricum, cred că şi magistratura ar avea de câştigat ca prestigiu, dacă nu vor mai fi aceste diferenţe şi vedeţi că este o prevedere inechitabilă", a adăugat ministrul Justiţiei. (sursa: Agerpres)

Cu toate acestea, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a dezvăluit pe Facebook că declarațiile lui Stelian Ion nu s-au concretizat la nivel faptic în proiectele de lege pe care el le-a pus în dezbatere. Concret, Stelian Ion, așa cum veți vedea în cele ce urmează, a păstrat formula implementată de Florin Iordache prin care magistrații pot ieși la pensie cu pensii mai mari decât salariul lor.

"Iată un exemplu clar când ministrul Justiției se încurcă în propriile declarații ca să nu spun direct în propriile minciuni!

Nu mai târziu de 18.03.2021, când făcea turul televiziunilor, domnul Ion declara sus și tare că "anomalia prin care pensia unui magistrat este mai mare decât ultimul salariu trebuie modificată prin legile justiției". Numai ca 8 zile mai târziu, atunci când a venit vremea să arate în practică că și face ce tot declara în goana după PR-ul personal, domnul ministru Ion s-a împotmolit, laș și neasumat, propunând în legile mult lăudate exact aceeași formulă de calcul al pensiei care există și în prezent și care, în practică, a dus și duce la aceasta anomalie și monstruozitate: pensia unui judecător sau procuror este mai mare decât salariul! Nu este prima dată când domnul ministru este prins cu minciunica când una declară și alta face!

Nu m-ar mira ca iar să fugă laș de răspundere și să găsească "n" scuze aruncând vina pe alții, așa cum a făcut și cu amendamentul cu superimunitatea - deși s-a dovedit că domnia sa e autorul! În realitate, majoritatea magistraților onești din sistemul judiciar nu vor această formulă de calcul, marca Florin Iordache, din care rezultă o pensie mai mare decât salariul! Știu sigur acest lucru pentru că personal am discutat și am primit mii de mesaje, și când eram ministru și ulterior, prin care solicitau modificarea acestei formule de calcul! Acest lucru ar trebui să îl știe și domnul ministru, dacă tot își arogă și se laudă cu munca altor miniștri!  

Rog share, să se știe adevărul!  

#unavorbim #altafumam

(am atașat postării art. 82 cu formula aflată în vigoare și art.212 în varianta propusă de Stelian Ion, aceeași cu art.82)", a scris Birchall pe Facebook. 

Formula propusă de Stelian Ion, similară cu cea implementată de Iordache: 

Formula implementată de Iordache:

Articolul 82, Alineatul 3: "De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, şi judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în aceste funcţii".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.