ULTIMA ORĂ: R.Moldova intră în stare de urgență pentru 60 de zile. Ce RESTRICȚII vor fi aplicate în perioada imediat următoare


ULTIMA ORĂ: R.Moldova intră în stare de urgență pentru 60 de zile. Ce RESTRICȚII vor fi aplicate în perioada imediat următoare

Parlamentarii au aprobat modificări la Legea privind regimul stării de urgenţă. Propunerea a fost aprobată miercuri, 31 martie, prin votul a 52 de deputați.

Starea de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova intră în vigoare la data de 1 aprilie și este valabilă până la data de 30 mai, potrivit cotidianul.md.

Principalele restricții care vor fi aplicate pe perioada stării de urgență:

– Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
– Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării;
– Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii;
– Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile;
– Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă;
– Dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și alte produse de strictă necesitate.

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a criticat această inițiativă: „Este o măsură politică, dar nu de combatere a pandemiei”.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a propus să fie pe un termen de 15 zile, dar nu a întrunit numărul de voturi la Comisia juridică, numiri și imunități.

Propun să fie două săptămâni, apoi ne întrunim în ședință și vedem ce rezultate avem și în dependență de aceastea, decidem dacă prelungim sau nu starea de urgență”, a argumentat Litvinenco.

Însă, nici la ședința Parlamentului, acest amendament nu a fost susținut de deputați.

Suntem în situația când suntem nevoiți să reparăm cu lut și apă o clădire stricată. Potrivit medicilor, vom ajunge până la 80 de decese pe zi (…) Dinamica necontrolabilă constată că sistemul de sănătate este la limită”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Mai mulți deputați au criticat declararea stării de urgență, spunând că este „o inițiativă nepregătită”.

Liderul PDM, Pavel Filip, a spus că ar fi mai logic dacă starea de urgență ar fi instituită pentru o perioadă de două sătămâni.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a criticat propunerea de 60 de zile a stării de urgență, menționând că oportun era să fie instituită pentru cel mult 21 de zile.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.