Ana Birchall: "Aderarea României la NATO a însemnat o întărire fără precedent a securității naționale, precum și transformarea noastră într-un pilon important de stabilitate și un generator de securitate în regiunea Mării Negre"


Ana Birchall: "Aderarea României la NATO a însemnat o întărire fără precedent a securității naționale, precum și transformarea noastră într-un pilon important de stabilitate și un generator de securitate în regiunea Mării Negre"

La 72 de ani de la înființarea NATO, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a punctat că aderarea României la această structură "a însemnat o întărire fără precedent a securității naționale, precum și transformarea noastră într-un pilon important de stabilitate și un generator de securitate în regiunea Mării Negre". Totodată, Birchall a precizat că se simte mândră de faptul că a făcut parte din echipa MAE care a contribuit la concretizarea obiectivului aderării României la NATO. 

"În prima duminică a lunii aprilie este marcată Ziua NATO în România, ocazie cu care sărbătorim aderarea României la Alianța Nord-Atlantică în aprilie 2004. Deși a fost acum 17 ani, îmi aduc aminte ca și cum a fost ieri clipa în care s-a înălțat pentru prima dată, la Bruxelles, steagul României în calitate de membru NATO. Bucuria, lacrimile de mândrie nu pot fi descrise în cuvinte. Am fost și voi fi mereu mândră că am avut onoarea ca, împreună cu colegele și colegii din Ministerul de Externe, să contribui și să particip la un moment în care s-a scris istorie pentru România.

Acum, la ceas aniversar, este o ocazie deosebită pentru a reflecta asupra importanței calității noastre de membru al NATO, cu atât mai mult cu cât traversăm un context de securitate delicat și complicat, cu evoluții ce reclamă o capacitate de reacție și de adaptare extrem de rapidă din partea noastră și a aliaților noștri. Aderarea României la NATO a însemnat o întărire fără precedent a securității naționale, precum și transformarea noastră într-un pilon important de stabilitate și un generator de securitate în regiunea Mării Negre. Trebuie, mai mult ca oricând, să înțelegem avantajele pe care le oferă calitatea de membru NATO, atât în ceea ce privește principiul apărării colective, cât și din perspectiva integrării statului român în structurile de securitate occidentale. În egală măsură, însă, România are datoria asumată de a contribui la această stabilitate prin furnizarea, la rândul ei, de securitate și prin implicarea profundă și coerentă la nivelul structurilor Alianței. Astăzi nu mai suntem singuri și izolați, ci suntem un membru cu drepturi depline al unei echipe puternice. Așa cum a demonstrat de numeroase ori, România trebuie sa continue să reprezinte un partener de încredere al Alianței. Cu atât mai mult cu cât regiunea noastră devine din ce în ce mai frământată, este important ca țara noastră să continue să pună preț pe valorile democratice și să joace un rol din ce în ce mai important în construirea unui climat de securitate stabil în regiunea noastră și nu numai. Consolidarea relației noastre cu NATO înseamnă și o reafirmare permanentă a încrederii în angajamentul și capacitatea României de a apăra frontiera NATO și de a-și respecta promisiunile.  

Trăim vremuri dificile, în care amenințările repetate au creat și din nefericire au instaurat un sentiment crescut de teamă în rândul populației. Este important ca în acest context să rămânem deschiși față de semenii noștri, dar în același timp nu trebuie să ezităm în a lua măsurile necesare pentru a garanta securitatea oamenilor. Siguranța noastră și a partenerilor noștri trebuie să rămână mereu pe primul loc. Unitatea în interiorul parteneriatului nord-atlantic este ceea ce ne face cu adevărat puternici, iar în fața terorismului și a fricii, trebuie să rămânem uniți, fiindcă unitatea este cea care va face diferența. Alianța Nord-Atlantică rămâne principalul garant al securității României și vreau să le mulțumim femeilor și bărbaților din Armata Română, care prin profesionalismul și devotamentul lor, servesc la reprezentarea cu cinste și demnitate a României în NATO. Toată recunoștința noastră se îndreaptă către cei care luptă pentru libertate, democrație și pentru o lume mai sigură!

La Mulţi Ani, NATO! La mulţi ani României în NATO!", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.