Închiderea magazinelor la ora 18. Cîțu laudă măsura, deși recunoaște că nu dispune de vreo analiză științifică: "Avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare"


Închiderea magazinelor la ora 18. Cîțu laudă măsura, deși recunoaște că nu dispune de vreo analiză științifică: "Avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare"

Premierul Florin Cîțu a declarat luni, 5 aprilie, într-o conferință de presă, că nu știe momentan dacă îngrămădeala din magazine a fost cauzată de măsura pe care a luat-o privind închiderea acestora la ora 18 sau e pricinuită de Sărbătorile Pascale. În acest sens, Cîțu a precizat că așteaptă o analiză de la specialiști. 

Pe de altă parte, Florin Cîțu, deși nu dispune de o analiză clară, a menționat că inclusiv datorită acestei măsuri s-a produs "o scădere a ratei de pozitivare a persoanelor cu COVID".

Reporter: Vă rog spuneți-ne concret ce fel de studii de la specialiști ați avut pe masă atunci când ați decis că închiderea magazinelor la ora 18 e o măsură prin care se va preveni răspândirea coronavirusului. Ați văzut cozile uriașe care s-au format? 

Florin Cîțu: Am văzut situația din economia României dacă nu făceam nimic. Am văzut cum evoluția infecțiilor a crescut de la 2 mii de persoane pe zi la 6 mii în câteva zile. Studiile specialiștilor ne spun că mobilitatea e factorul prin care se răspândește cel mai mult virusul. Măsurile pe care le-au luat cam toate țările din UE, prima, a fost aceea de a reduce orele pentru a fi în spațiu public, pentru a merge la magazin ș.a.m.d. În același timp vedem că după ce am luat această măsură avem un platou, chiar o scădere a ratei de pozitivare a persoanelor cu COVID. Asta înseamnă că ceva impact au avut aceste măsuri. 

Referitor la cozi am cerut și aștept această analiză să vedem cât este de normal având în vedere că suntem într-o perioadă de sărbători și se întâmplă acest lucru indiferent de oră și cât este datorat măsurilor. Când vom avea analize vom reveni public cu ele. 

Vedeți video de la 20:40:


Sursa foto: zoso.ro

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.