Uzitarea de către procurori a datelor obținute de SRI. Kelemen Hunor se opune: "Ce am rezolva?"


Uzitarea de către procurori a datelor obținute de SRI. Kelemen Hunor se opune: "Ce am rezolva?"

Vicepremierul României Kelemen Hunor, președinte al UDMR, a declarat duminică, 4 aprilie, într-o emisiune la Aleph News, că datele obținute de SRI, în baza unor Mandate de Siguranță Națională, nu trebuie să redevină probe în dosarele penale. 

Moderatoare: În ciuda a vreo 6 decizii CCR, în Senat e o inițiativă ca datele din Mandatele de Siguranță Națională să redevină probe în dosarele penale. E o inițiativă a PNL. Sunteți de acord cu ea sau nu? 

Kelemen Hunor: Nu susținem această inițiativă. Tot ce este pe siguranță națională acolo trebuie să rămână. Serviciile secrete nu au ce căuta în procesul penal. Nu trebuie să ne întoarcem acolo unde justiția redevine iarăși câmp tactic pentru serviciile secrete. Nu trebuie să revenim acolo de unde am plecat. Ce am rezolva? 

Camera Deputaților, în calitate de prim for sesizat, a adoptat tacit pe 17 noiembrie 2020 propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, iniţiată de deputaţii PNL Cătălin Predoiu, Gabriel Andronache şi Cristina Trăilă. Proiectul de lege prevede că înregistrările "rezultate din activităţile specifice serviciilor de informaţii" pot fi mijloace de probă în procesul penal, cu condiţia ca prin lege să fie reglementată o procedură clară şi adecvată, care să permită verificarea efectivă a legalităţii lor, atât a mijlocului de probă, cât şi a procedeului probatoriu prin care au fost obţinute.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.