Polonia și Grecia vor deschiderea discuțiilor cu Germania pentru plata pagubelor produse de armata nazistă în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Bucureștiul nu pare interesat de subiect


  • ACP
  • Apr 7, 2021 10:35
  • 4843
Polonia și Grecia vor deschiderea discuțiilor cu Germania pentru plata pagubelor produse de armata nazistă în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. Bucureștiul nu pare interesat de subiect

Comemorarea (pe 6 aprilie) a 80 de ani de la atacul Germaniei asupra Greciei și Iugoslaviei a readus în discuția publică din câteva țări est-europene subiectul plății pagubelor de război, subiect care nu a fost abandonat de-a lungul anilor de cancelariile guvernelor Greciei și Poloniei. 

Înainte de această comemorare, Grecia a cerut din nou negocieri privind despăgubirile pentru daunele de război, după ce își anunțase decizia de a pune Germania la plata lor încă din perioada marii crize financiare traversate de greci anii trecuți. 

Potrivit agenției de presă germane DPA, Ministerul de Externe al țării a declarat că, din punctul de vedere al Greciei, problema despăgubirilor de război este în continuare deschisă și este necesar să fie discutată. 

O discuție similară este de mai mulți ani în curs și în Polonia, țara care a suferit cele mai mari pagube posibile de pe urma invaziei Germaniei și Uniunii Sovietice și a întregului război. 

De notat și că în mandatul anterior al Parlamentului polonez a fost pregătit un raport foarte precis despre pierderile de război din Polonia, document care ar trebui să stea la baza discuțiilor cu Berlinul. 

Întrebat despre situația actuală și strategia părții poloneze în ceea ce privește reparațiile de război din Germania, deputatul Arkadiusz Mularczyk (de la partidul de guvernământ PiS) a spus că raportul pregătit de el privind pierderile de război din Polonia este finalizat în proporție de 99% și că „statul polonez este gata să ia măsuri”.

Întrebat de Agenția de Presă Poloneză când vă fi prezentat raportul, el a spus că „timpul și locul publicării cât și începerea acțiunilor vor depinde de deciziile politice”

În același timp, guvernul de la București nu pare deloc interesat de discuția privind despăgubirilor de război legitime, clasa noastră politică fiind cunoscută că are prea puține lucruri în comun cu cea din Polonia ori Grecia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.