Alexei Navalnîi este torturat și ucis lent, sub ochii neputincioși ai opiniei publice internaționale. Disidentul rus nu-și mai simte mâinile și picioarele și are dureri îngrozitoare


Alexei Navalnîi este torturat și ucis lent, sub ochii neputincioși ai opiniei publice internaționale. Disidentul rus nu-și mai simte mâinile și picioarele și are dureri îngrozitoare

Starea fizică a opozantului Kremlinului Alexei Navalnîi, încarcerat în Colonia penitenciară numărul doi de la Pokrov, la 100 kilometri de Moscova, s-a deteriorat îngrijorător  în ultimele ore, acesta reclamând dureri îngrozitoare și că nu-și mai simte mâinile și picioarele, după cum a relatat avocatul său, Vadim Kobzev, citat de BBC.

Kobzev spune că Navalnîi a fost diagnosticat cu două hernii de disc, durerile insuportabile de spate și picior fiind și motivul pentru care disidentul a intrat recent în greva foamei solicitând să primească în penitenciar tratament cu analgezice. 

Casa Albă a transmis deja că veștile despre starea în care se află Navalnîi sunt bulversante.  

La începutul acestei săptămâni, opozantul rus în vârstă de 44 de ani a fost mutat la izolare din cauza simptomelor respiratorii pe care le-a prezentat, combinate cu tuse persistentă și temperatură de 39 grade Celsius.  

Într-un mesaj publicat marți pe Instagram, Navalnîi, care a slăbit deja opt kilograme, scria că un deţinut din baraca sa a fost spitalizat din cauza unei tuberculoze - al treilea caz de tuberculoză în decurs de câteva săptămâni în rândul celor 15 deţinuţi. „Aceasta este «colonia nostră perfect exemplară». Fiecare deţinut se roagă la Dumnezeu să nu ajungă aici, pentru că înauntru este insalubru, tuberculoză şi medicamente nu-s. Mă mir că nu e și Ebola”, mai nota opozantul.  

Rezultatul testului pentru Covid-19 nu a fost făcut public, iar, marți, mai multe persoane, printre care și medicul personal al lui Navalnîi au fost reținute de poliție şi îmbarcate în dube ale poliţiei în faţa Coloniei penitenciare numărul 2 de la Pokrov (foto jos), unde opozantul ispășește doi ani şi jumătate de închisoare într-un dosar de fraudă din 2014. Aceștia veniseră la colonie să afle informații despre starea de sănătate a deținutului care, pe lângă lipsa de îngrijire medicală adecvată, reclama și faptul că este supus torturii prin privare de somn. 

Opozantul rus Aleksei Navalnîi este încarcerat în condiţii echivalente torturii - care i-ar putea cauza moartea în mod lent, a acuzat, miercuri, și Amnesty International, care a publicat un raport 2020/2021 dur, potrivit Reuters.  

„În mod clar, autorităţile ruse îi încalcă drepturile (lui Navalnîi). Trebuie să facem mai mult”, a precizat o reprezentantă a AI. „Autorităţile ruse au încercat să-l ucidă, iar acum l-au încarcerat şi-l supun unor condiţii de detenţie echivalente torturii”, a mai acuzat Amnesty International, citată de news.ro.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie ce vizează elita politică rusă, Alexei Navalnîi s-a simţit rău pe 20 august anul trecut, în timp ce se întorcea cu o cursă aviatică din oraşul siberian Tomsk spre Moscova şi a fost internat de urgenţă la Omsk, tot în Siberia, înainte de a fi transferat la Berlin, după lungi dispute între susţinătorii săi şi medicii ruşi. Mai multe laboratoare occidentale au confirmat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, bănuielile opozantului îndreptându-se către președintele rus Vladimir Putin, una din țintele principale ale dezvăluirilor sale. Alexei Navalnîi a fost arestat în seara zilei de 17 ianuarie la revenirea în Rusia, pe un aeroport moscovit, imputându-i-se faptul că ar fi încălcat condiţiile unei sentinţe cu suspendare.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.