Lovitură de teatru. Turcia răspunde acuzațiilor de misoginism generate de întâlnirea Erdogan-Ursula von der Leyen: cadrul a fost solicitat chiar de protocolul UE, iar Ankara l-a respectat în totalitate


  • ACP
  • Apr 8, 2021 12:38
  • 2500
Lovitură de teatru. Turcia răspunde acuzațiilor de misoginism generate de întâlnirea Erdogan-Ursula von der Leyen: cadrul a fost solicitat chiar de protocolul UE, iar Ankara l-a respectat în totalitate

Marți a avut loc, la Ankara, un moment foarte stânjenitor pentru înalții oficiali ai Uniunii Europene, când președintele Erdogan i-a primit pe Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene și pe Charles Michel, președintele Consiliului European, la palatul prezidențial, dar la discuții i-a oferit un loc pe scaun, alături de el, numai lui Charles Michel.

Presa din întreaga lume a comentat imediat ceea ce s-a văzut a fi un gest extraordinar de grosolan al președintelui turc, dar și lipsa de reacție a lui Charles Michel, care s-a așezat liniștit pe scaun fară să își puna problema situației absolut jenante si jignitoare căreia a trebuit să îi facă față președinta Comisiei Europene. 

Toate acestea s-au întâmplat tocmai când Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea față de situația drepturilor femeilor în Turcia, după ce Erdogan și-a retras țara din tratatul internațional pentru prevenirea violenței împotriva femeilor, cunoscut și drept Convenția de la Istanbul.

Referitor la acuzațiile privind afrontul adus de Erdogan înalților oficiali ai Uniunii Europene, surse de la Ankara au declarat un lucru absolut surprinzător pentru presa din Turcia – numai partea europeană a fost responsabilă pentru incident, deoarece felul de așezare a fost sugerat înainte de întălnire chiar de cei care se ocupă de protocolul Uniunii Europene. 

Ministrul de Externe turc, Mevlüt Çavușoğlu, a făcut de asemenea referire la problema protocolului de la întâlnirea dintre președintele Erdogan și înalții oficiali europeni, în timpul unei conferințe de presă cu omologul său din Kuwait, șeicul Ahmad Nasser Al Mohammad Al Sabah.

„Există acuzații nedrepte față de Turcia. Turcia nu găzduiește oaspeți pentru prima dată. Protocolul aplicat în cadrul reuniunilor din Turcia este protocolul internațional și a fost realizat în cadrul ospitalității turcești cunoscute în întreaga lume. Cerințele părții europene au fost îndeplinite. Aceasta înseamnă că așezarea scaunelor a fost făcută conform sugestiilor lor. Unitățile noastre de protocol s-au reunit anterior și cererile lor au fost realizate ”, a precizat ministrul Çavușoğlu – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.