"Asta e de demisie". O cunoscută jurnalistă îl taxează dur pe Stelian Ion după ce acesta a încălcat legea și s-a făcut de râs la CSM


"Asta e de demisie". O cunoscută jurnalistă îl taxează dur pe Stelian Ion după ce acesta a încălcat legea și s-a făcut de râs la CSM

CSM i-a transmis joi ministrului Justiției, Stelian Ion, pe parcursul unei ședințe, că a încălcat procedura legală conform căreia proiectele de lege se trimit de către Guvern Consiliului Superior al Magistraturii abia după ce se obțin avizele interministeriale. Astfel, ministrul Stelian Ion va trebui să trimită către CSM proiectele de lege de modificare a Legilor Justiției în forma lor finală, avizate interministerial. 

Șeful CSM, judecătorul Bogdan Mateescu: "Am analizat împreună cu staff-ul Consiliului măsura în care putem da aviz pe o formă inițială și am constatat că, potrivit procedurilor, proiectul se trimite inclusiv CSM numai după ce are toate avizele de la celelalte ministere. Deci nu o formă inițială, ci o formă finală, spune procedura, însoțită de celelalte avize.

Am făcut lucrul acesta nu ca să caut nod în papură procedural, în niciun caz. Făceam referire la experiența în care Consiliul a fost pus în postura de a aviza propuneri în stadiu incipient, iar politica, filosofia întregii legi se schimbase și Consiliul nu a putut să își exprime un punct de vedere de genul acesta".

Concret, Stelian Ion a încălcat prevederea legală prevăzută de art. 22 din HG 561/2009: "Dupa finalizarea procesului de avizare interministeriala a proiectului de document de politici publice sau, dupa caz, a proiectului de act normativ, forma finala insotita, daca este cazul, de observatiile institutiilor avizatoare si de nota justificativa privind nepreluarea acestora se transmite, prin grija initiatorilor, Curtii de Conturi a Romaniei, Consiliului Concurentei, Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Consiliului Economic si Social si/sau Consiliului Superior al Magistraturii, dupa caz, in vederea obtinerii avizelor, daca obtinerea acestora este obligatorie, conform dispozitiilor legale in vigoare". (sursa: AICI)

Jurnalista specializată pe teme de justiție, director al spotmedia.ro, Ioana Ene Dogioiu, a scris pe Facebook că este de neînțeles o asemenea scăpare din partea unui ministru al Justiției, motiv pentru care Stelian Ion trebuie să își înainteze demisia. 

"Eu înțeleg că mai scapi una, alta. Dar cum naiba să înțeleg că trimiți la CSM proiectele legilor justiției, cele mai importante pentru domeniul tău, în condiții de nelegalitate. Adică neavizate interministerial. Nu se poate așa ceva! Pur și simplu nu e admisibil. Și e normal că la CSM au râs și cu fundul de ministrul Ion. Asta e de demisie", a scris Ioana Ene Dogioiu pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.