Scandal diplomatic Ungaria-Germania după concedierea antrenorului portarilor de la Hertha BSC, acuzat de discurs ”rasist” și ”discriminare”. ”Exprimarea unei opinii nu poate fi sancționată într-un stat de drept. A revenit Germania la nazism?”


  • ACP
  • Apr 9, 2021 11:12
  • 2023
Scandal diplomatic Ungaria-Germania după concedierea antrenorului portarilor de la Hertha BSC, acuzat de discurs ”rasist” și ”discriminare”. ”Exprimarea unei opinii nu poate fi sancționată într-un stat de drept. A revenit Germania la nazism?”

Un alt scandal privind politica sancționării a ceea ce ar putea fi discurs rasist și discriminare în fotbalul european a apărut, zilele acestea, după concedierea antrenorului portarilor de la echipa germană Hertha BSC, Zsolt Petry.

Asta după ce Petry spusese, luni, într-un interviu oferit pentru publicația maghiară Magyar Nemzet, că nu poate înțelege de ce portarul RB Leipzig și colegul său maghiar, Peter Gulacsi, „au susținut recent homosexualii, travestiții și oamenii de altă identitate sexuală” și nu a putut „înțelege cum se poate scufunda moral Europa atât de jos, cum a făcut-o acum”

El a adăugat și că „dacă nu-ți place migrația, deoarece mulți criminali au inundat Europa, te acuză că ești rasist”

Marți, la o zi după publicarea interviului, conducerea echipei Hertha Berlin l-a scos pe Petry din funcție, CEO-ul clubului Carsten Schmidt declarând că ”munca lui Zsolt Petry de-a lungul anilor, la Hertha BSC, a fost mereu foarte apreciată. El a fost întotdeauna deschis, tolerant și pregătit să ajute. Nu a acționat niciodată într-un mod homofob sau xenofob”

Așadar, Petry a fost dat afara numai pentru exprimarea unei opinii, nu pentru o conduită, un comportament, în afara normelor clubului. 

În urma acuzațiilor lansate la adresa să, Petry și-a cerut imediat scuze pentru comentariile făcute în publicația maghiară: 

”Aș dori să subliniez că nu sunt homofob sau xenofob. Regret profund comentariile mele despre politica de imigrație și aș dori să-mi cer scuze pentru toți cei care caută refugiu aici pe care i-am insultat”.

Chiar dacă Petry și-a exprimat regretul pentru opiniile care au dus la concedierea sa, diplomația magiara a intervenit cu promptitudine de partea lui. Ministerul de Externe al Ungariei a declarat că a convocat reprezentanții ambasadei germane pentru a-și exprima „șocul” cu privire la demiterea antrenorului Zsolt Petry, iar șeful de cabinet al lui Orbán, Gergely Gulyas, a afirmat într-un briefing de presă că demiterea lui Petry i-a amintit de Germania nazistă:

„În Germania a fost un regim totalitar în secolul trecut. Nu ne-ar plăcea să vedem altul în secolul 21”, a spus Gulyas. 

„Exprimarea opiniei nu poate fi pedepsită în temeiul statului de drept. Cred că acest lucru este scandalos, Germania trebuie să răspundă dacă respectă în continuare statul de drept”, a declarat șeful de cabinet al lui Orbán (sursa AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.