Nepotism în Guvernul Cîțu. Fiica partenerei de viață a lui Marcel Vela, numită într-o funcție de subsecretar de stat


Nepotism în Guvernul Cîțu. Fiica partenerei de viață a lui Marcel Vela, numită într-o funcție de subsecretar de stat

Fiica partenerei de viață a fostului ministru de Interne Marcel Vela, Andra-Sabrina Pleşa, a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate printr-o decizie a premierului Florin Cîţu.

Decizia din Monitorul Oficial: "În temeiul art. 29 şi al art. 31 lit. e) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 3 alin. (1) din Legea nr. 95/2016 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările ulterioare, precum şi al art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 997/2016 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate şi privind modificarea şi completarea anexei nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu modificările şi completările ulterioare, prim-ministrul emite prezenta decizie.

Articol unic. — Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Andra-Sabrina Pleşa se numeşte în funcţia de vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate".

Conform economedia, Andra Pleșa este fiica Gabrielei Nicoleta Pleșa, partenera de viață a senatorului PNL Marcel Vela, fost ministru de Interne în Guvernul Orban și șeful liberalilor din Caraș Severin. De asemenea, Andra Pleșa este într-o relație cu Ionuț Stroe, alt fruntaș liberal, șeful organizației PNL Argeș și fost ministru al Sportului în Guvernul Orban. 

Mama noului demnitar, Gabriela Nicoleta Pleșa, este acționar cu 3% în compania ALSET ENERGY MANAGEMENT SRL, care la rândul ei deține 93% din părțile sociale ale firmei ALSET ENERGY SRL, potrivit portalului Confidas. Firma ALSET ENERGY SRL vrea să construiască patru microhidrocentrale în aria naturală protejată Natura 2000 Muntii Țarcu, inițiativa fiind stopată temporar în instanță de o coaliție a unor ONG-uri de mediu. (citiți AICI mai multe detalii, sursa economedia)

Premierul Florin Cîțu declara pe 10 februarie că "în acest mandat oprim nepotismul, oprim acest conflict de interese, dar nu o putem face peste noapte". Premierul Florin Cîțu a făcut declarația în contextul în care inginerul Gabi Musteață făcuse dezvăluiri pentru Recorder despre o chelneriță fără pregătire care a fost angajată ca inginer la Apele Române. Ulterior dezvăluirilor, inginerul a fost dat afară de la Apele Române. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.